Budimpešta, 26.6.2014 – Tradicionalno srečanje z madžarskimi poslovnimi partnerji, ki je bilo letos organizirano v sodelovanju z Veleposlaništvom RS v Budimpešti, je potekalo v znamenju 10-letnice vstopa Slovenije in Madžarske v EU.

Vabilu na Luški dan, ki sicer običajno poteka v jesenskem času, se je odzvalo približno 100 madžarskih poslovnih partnerjev, ki svoje blago tako ali drugače zaupajo Luki Koper in koprski pristaniški skupnosti. Dogodka se je poleg veleposlanice v Budimpešti, Nje. eksc. Ksenije Škrilec, udeležil tudi madžarski minister za zunanje zadeve Tibor Navracsics, ki je poudaril pomembnost Kopra kot madžarskega okna v svet. Hkrati je izrazil pripravljenost, da Kopru pomaga pri razvoju, predvsem z vidika nadgradnje železniške infrastrukture, ki Koper, preko Budimpešte povezuje z evropskim Mediteranskim koridorjem.
Dogodek so popestrile tudi narodne noše Slovenske Istre in bogat izbor tipičnih istrskih jedi.

Luka Koper je s svojim predstavništvom na madžarskem trgu prisotna že 42 let, v letu 2013 pa je preko luških skladišč potovalo 1,5 milijona ton različnega blaga, vključno 120.000 kontejnerskih enot (TEU). Predsednik uprave Dragomir Matić je v uvodnem nagovoru poudaril: »V teh desetletjih smo tkali in nadgrajevali poslovne vezi, povečevali smo pretovor za madžarski trg, predvsem na področju kontejnerjev in danes se lahko pohvalimo s tem, da smo največja kontejnerska luka za Madžarsko.« Pretovor za to državo predstavlja predvsem repromaterial za proizvodnjo elektronike in avtomobilov, hitropokvarljivo blago, kovinski polizdelki ter soja.


Z leve: Veleposlanica RS v Budimpešti Nje. eksc. Ksenija Škrilec, madžarski minister za
zunanje zadeve Tibor Navracsics in Dragomir Matić, predsednik uprave Luke Koper.