Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen si je danes v družbi generalnega direktorja ARSO Joška Kneza in sodelavcev ogledala koprsko pristanišče in okoljevarstvene projekte, za katere je Luka Koper lani jeseni prejela prestižno nagrado Evropskega združenja morskih pristanišč (ESPO). Uprava, na čelu s predsednikom Dragomirjem Matićem, ji je podrobno predstavila aktivnosti družbe na področju zmanjševanja vplivov pristaniške dejavnosti na okolje in večje infrastrukturne načrte, ki jih družba načrtuje v bližnji prihodnosti. Po pogovorih si je ministrica ogledala tudi pristanišče, na terminalu za razsute tovore pa praktični prikaz prekrivanja razsutih tovorov z raztopljeno celulozo. Gre za sistem, ki preprečuje prašenje in ki je bil v okviru nagrade ESPO nagrajen, poleg tega pa tudi opeke izdelane iz mulja, kompostarna organskih odpadkov ter ogrevanje na lesno biomaso.

Ministrica Majcnova je razvojne projekte Luke Koper označila za smele in obljubila sodelovanje organov ministrstva pri pridobivanju potrebnih dovoljenj. Prvi tak večji projekt bo podaljšanje prvega pomola, s katerim se Luka Koper odziva na trend naraščanja kontejnerskega prometa ter prihod vse večjih kontejnerskih ladij. Predsednik uprave Matić je pri tem izpostavil časovno komponento teh večmilijonskih projektov, predvsem pa pričakovanja in zahteve poslovnih partnerjev, ki so Koper izbrali za vstopno točko na trge srednje Evrope. V tem kontekstu sta omenila tudi projekt gradnje drugega tira med Koprom in Divačo, ki je ključnega pomena za nadaljnji razvoj pristanišča, in ministrica je potrdila, da je ministrstvo zaključilo vse postopke vezane na drugi tir, torej sprejem Državnega prostorskega načrta in okoljevarstveno soglasje.

Generalni direktor ARSO Knez je izrazil skrb za slovensko morje, ki je relativno plitko in obremenjeno zaradi turizma ter gospodarske dejavnosti, tudi pomorstva. Predsednik uprave Matić je pri tej problematiki ponudil pomoč Luke Koper, ki ima dobro opremljeno in številčno floto plovil, saj mora v skladu s koncesijsko pogodbo varovati in čistiti luški akvatorij.

»Veseli nas, da je ministrica prepoznala napore Luke Koper pri zmanjševanju vplivov pristaniške dejavnosti na okolje, za kar smo v zadnjih desetih letih vložili že več kot 30 milijonov evrov. Vsako novo investicijo, vsak nakup strojev pretehtamo tudi z vidika okoljevarstva, saj se zavedamo, da lahko tudi tako pripomoremo k zmanjšanju emisij v zrak in hrup«, je po obisku dejal predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić.