Danes smo v Luki Koper privezali ladjo Helen N, ki je s svojimi 327 metri dolžine, največja tovorna ladja doslej. Dogodek pa je rekorden tudi zato, ker je pripeljala, zgodovinsko gledano, največjo količino železove rude, in sicer kar 200.201 tono.
To je dokaz, da naš avstrijski partner uvršča Koper med svoja strateška pristanišča za prekomorsko oskrbo. V kratkem bo k nam poslal tudi poskusno pošiljko železove rude v briketih. Gre za sodoben način predelovanja surovin, od katerega si v prihodnjih letih obetamo povečanje količin.

Omeniti pa velja še, da smo v preteklem mesecu na različnih terminalih zabeležili kar nekaj spodbudnih uspehov. Na PC Sipki tovori so tako v enem dnevu naložili največjo količino kamionov do sedaj. V dveh izmenah skupaj so tako naložili kar 292 tovornjakov oziroma 7.150 ton sojinih derivatov, pesnih rezancev in soje v zrnju. Svojevrstne mesečni rekord so zabeležili tudi na kontejnerskem terminalu, kjer so aprila preložili največjo količino kontejnerjev do zdaj, kar 58.155 TEU.