Luka Koper se je v sodelovanjem z Mestno Občino Koper (MOK) in Slovensko turistično organizacijo (STO) udeležila največjega sejma ponudnikov križarjenj na svetu Seatrade Cruise Shipping, ki se je odvijal od 12. do 15. marca v Miamiju na Floridi. Sejma smo se tokrat udeležili že sedmič. »Napredek je viden, saj nas največji svetovni ladjarji obravnavajo kot rastoče pristanišče in Koper kot odlično destinacijo  za turistična potovanja z ladjami za križarjenje. Opravili smo številne pogovore z največjimi svetovnimi ladjarji, ki so potniški terminal v Kopru že obiskali ter tistimi, ki to nameravajo v prihodnje. Naj omenim le ameriško korporacijo Carnival, ki ima skoraj polovični svetovni tržni delež v tej panogi in ki v Kopru vidi resnega partnerja«, je po sejmu pojasnil vodja potniškega terminala v Luki Koper Bojan Babič. 

V Kopru se letošnja sezona pričenja že 19. aprila z obiskom ladje Seabourn Oddisey. Skupaj se jih bo do novembra zvrstilo 45, kar pomeni približno 70.000 obiskovalcev. Številke so manjše od lanskih, ko smo gostili 78 ladij in 108.000 obiskovalcev, zaradi odločitve ladjarja Royal Caribbean, da lanskoletno stalnico v Kopru, ladjo Voyager of the Seas preusmeri v Azijo. Ladjar bo sicer tudi letos prisoten v Kopru z drugimi, manjšimi ladjami.

Lanskoletna investicija v poglobitev in obnovo obale na potniškem terminalu pa nam omogoča, da bomo letos v Kopru privezali celo večje ladje kot je Voyager of the Seas, na svojem krstnem potovanju pa nas bo maja obiskala tudi nova Costina ladja Fascinosa.