Čeprav je koprski potniški terminal šele v nastajanju, tukaj že pristajajo turistične potniške ladje, ki so na križarjenju po Jadranu in Sredozemlju. V letošnjem letu pričakujemo, da bo 10 različnih ladij  imelo tu skupno 70 do 80 pristankov. Na enodnevne obiske v Koper in oglede turističnih znamenitosti v našem širšem zaledju bo tako letos prišlo 25 do 30 tisoč potnikov.

Danes dopoldan je v Koper priplula potniška ladja Dalmacija, ki je na 7 dnevnem križarjenju po Jadranu. V Benetkah se je nanjo vkrcalo 150 potnikov različnih narodnosti in se z ladjo odpeljalo vse do Korinta, v Kopru pa so imeli zadnji izletniški postanek. Tu so zanje dobro poskrbeli: odpeljali so jih na ogled Postojnske jame in Pirana, čaka jih pa še pokušina slovenskih vin ter gastronomskih specialitet.

Ladja Dalmacija, last hrvaškega ladjarja Adriatic Cruises, je dolga 118 metrov, ima 105 članov posadke, na krov pa lahko sprejme 300 potnikov. V Koper je prihajala že lani. Letos je to njen prvi obisk, do konca letošnje sezone pa jo pričakujemo še 12-krat. Koprski potniški terminal postaja vse bolj zanimiv za turistične operaterje. Že v naslednjem letu je predvidena posodobitev infrastrukture ob operativni obali.