Danes (19.6.) smo na Terminalu za žitarice in krmila Luke Koper privezali ladjo Ultra Panther, s katere bomo v osmih dneh razložili največjo količino soje naenkrat. Gre za 61.000 ton sojinih tropin, ki iz Brazilije preko Kopra potujejo pretežno v države srednje Evrope, pa tudi v Slovenijo in države nekdanje Jugoslavije.

Enkratno pretovorjena količina soje predstavlja svojevrsten rekord ne le za koprsko pristanišče, ampak tudi v merilu severnega Jadrana. Koprski terminal za žita in krmila se namreč ponaša z globino 13,5 metra in je s funkcionalno opremo odlično usposobljen ne le za pretovor, pač pa tudi skladiščenje soje v posebej prilagojenih skladiščih (kapaciteta trikotnih hal in silosa je cca 120.000 ton). Našteto predstavlja bistveno konkurenčno prednost v primerjavi z ostalimi severno jadranskimi pristanišči, zato je italijanski uvoznik soje že pred leti za vstopno evropsko luko izbral prav slovensko pristanišče. Krmilo bo iz Kopra potovalo v države srednje Evrope, Madžarska denimo kar 50 % svojega povpraševanja po soji zadosti prav preko Kopra.

Logistične in pomorske storitve tega pomembnega posla vodi koprsko podjetje S.A.GE.M., ki je posebej specializirano prav za razsute tovore, sojo pa v Evropo uvaža in prodaja podjetje NIDERA s.p.a. iz Rima. Gre za hčerinsko podjetje multinacionalke NIDERA, ustanovljene 1920 v Rotterdamu. NIDERA oskrbuje agroživilske trge po vsem svetu. Letno prodajo več kot 33 milijonov ton rastlinskih semen in olj, žitaric, krmil in drugih agroživilskih proizvodov, zato se uvrščajo med vodilne trgovce in distributerje tega blaga.
Marcello Carlomagno, direktor Nidera s.p.a. je ob dogodku povedal: "Odkar smo leta 2008 pričeli sodelovati z Luko Koper, beležimo hitro rast količin našega tovora, ki prihaja v Koper, zato je Luka Koper postala naš najpomembnejši strateški partner na tem območju. Še posebej smo ponosni na današnji prihod rekordne količine soje v Koper, zato bi se ob tej priložnosti rad zahvalil tako Luki kot tudi špediterskemu podjetju S.A.GE.M. za stalno visoko kvaliteto opravljenih storitev. Prav te so bistveno vplivale na našo rast in doseganje rezultata, ki se je še pred nekaj leti zdel nedosegljiv. Zahvala gre tudi vsem našim strankam v regiji, ki nam omogočajo tako izjemno poslovanje.«

Z današnjim prihodom ladje Ultra Panther smo presegli doslej največjo enkratno pretovorjeno količino soje iz leta 2010, ko smo z ladje Firmeza pretovorili 44.000 ton sojinih tropin.


Ladja Ultra Panther je specializirana ladja za prevoz razsutih tovorov, zgrajena je bila 2008, dolga je 229 metrov, široka 32 metrov, nosilnost ladje je 83.600 ton, pluje pa pod panamsko zastavo. (foto: Mateja Dominko)