Včeraj, 28. maja 2007, je v Luki Koper potekala slovesnost ob ustanovitvi novega logističnega podjetja POS-ESDC (POSCO Europe Steel Distribution Center). Ustanovitelji so tri korejska podjetja, to so POSCO, DAEWOO LOGISTICS in DAEWOO INTERNATIONAL, ter Luka Koper, d.d. Novo podjetje POS-ESDC, v katerem ima Luka Koper, d.d. 10 odstotni lastniški delež, bo v Kopru in Sežani razvilo distribucijski center za železarske proizvode, ki so namenjeni v Srednjo in Vzhodno Evropo.

Sodelovanje Luke Koper s korejskimi podjetji se tako širi na nove poslovne segmente. Priključitev Slovaške in Češke Evropski Uniji ter spremembe na njunih tržiščih so nekatere korejske družbe spodbudile k odločitvi za gradnjo novih avtomobilskih tovarn v teh državah.  Za tovarno avtomobilov znamke Kia v Žilini na Slovaškem Luka Koper že pretovarja kontejnerje z avtomobilskimi deli. Ker korejski proizvajalci želijo, da tudi njihove evropske tovarne uporabljajo enake materiale  (npr. pločevino v kolutih) kot tiste v sami Koreji, bodo s temi materiali prek Kopra oskrbovali svoje avtomobilske in druge tovarne v srednji in vzhodni Evropi.

Družba POSCO je bila ustanovljena leta 1968 v južno korejskem mestu Pohang in je prerasla v tretjega največjega proizvajalca železarskih proizvodov na svetu. Letno jih v Koreji izdela za 30 milijonov ton, v Indiji pa gradijo novo tovarno z zmogljivostjo 10 milijonov ton. Družba POSCO  je izredno pomemben generator korejskega gospodarstva, ob tem pa vzdržuje visoko stopnjo družbene odgovornosti in okoljske osveščenosti. Delnice družbe POSCO kotirajo na Tokijski borzi vrednostnih papirjev. Daewoo International je trgovec z železovimi proizvodi, Daewoo Logistics pa je logistični operater.

Novoustanovljeno podjetje POS-ESDC je za svojo dejavnost v koprskem pristanišču že najelo prostor v skladišču številka 53.  Novozgrajeno večnamensko skladišče s površino 10.800 m2 je za Luko je pomembna pridobitev. Po skoraj treh desetletjih odkar je bilo zgrajeno skladišče št. 26  je naše pristanišče spet dobilo novo skladišče izrednih dimenzij (sestavljeno je iz treh enot dimenzij 60 krat 60 metrov), ki bo nekoliko omililo že kar hudo stisko s skladiščnimi zmogljivostmi. Skladišče je zasnovana kot večnamensko in je zelo primerno za generalne tovore, med katere sodijo tudi metalurški izdelki, ki jih bo tu skladiščila družba POS-ESDC. Skladišče je zgradilo podjetje Primorje d.d. iz Ajdovščine.