Obisk potniške ladje Norwegian Gem je največji dogodek v zgodovini pomorskega potniškega prometa v Sloveniji. 294m dolga lepotica ladjarja Norwegian Cruise Line je v petek, 23.7., vplula v Koper in pripeljala kar 2.838 potnikov ter 1.080 članov posadke, kar potrjuje pripravljenost in zrelost Kopra za sprejem velikih ladjarjev.

Ladja Norwegian Gem je bila zgrajena v Nemčiji in je drugo najnovejše plovilo v floti NCL. Strošek izdelave je znašal 700 milijonov USD, na prvo plovbo pa se je podala konec leta 2007. NCL danes obvladuje približno 8% svetovnega tržnega deleža križarjenj, upravlja pa z 11 ladjami za križarjenja. Zadnja NCLova ladja je še večja – Norwegian Epic (329m) lahko prevaža 4.100 potnikov.

Na Norveški dragulj sta se danes ob uradnem sprejemu vkrcala Tomaž Martin Jamnik, namestnik predsednika uprave Luke Koper ter Boris Popovič, župan Mestne občine Koper. Po krajšem ogledu ladje ju je sprejel kapitan Frank Juliussen z ožjo posadko, vsi trije pa so izrazili zadovoljstvo, da je Koper pripravljen na sprejem zares velikih potniških ladij in da so tako gostje kot posadka nad novo destinacijo navdušeni.

Prihod Norwegian Gema vsekakor predstavlja prelomnico v zgodovini potniškega prometa v Sloveniji. Dogodek je potrdil, da sta koprsko pristanišče in Slovenija kot turistična destinacija dozorela tudi za velike ladjarje, ki se vse bolj zanimajo za prihod v Koper. Sezona križarjenj se praviloma začne aprila, konča pa septembra, letos pa se prvič kažejo znaki podaljševanja termina prihodov potniških ladij. V tem trenutku imamo namreč že potrjene tudi prihode za oktober in celo november. Skupno bomo tako v letošnji sezoni po načrtih sprejeli okrog 60 potniških ladij, ki bodo v Slovenijo pripeljale nekaj manj kot 40.000 obiskovalcev, za prihodnje leto pa ladjarji napovedujejo še več prihodov in postankov v Sloveniji.