V okviru delovnega obiska se je ministrica srečala z upravo družbe, pogovori pa so bili osredotočeni predvsem na pripravo aktivnosti gospodarskih delegacij, ki bodo v naslednjih dneh oz. tednih odpotovale v Vietnam ter Južno Korejo in kjer bo aktivno sodelovala tudi Luka Koper. Predstavniki družbe so delegacijo seznanili z aktivnostmi, ki jih Luka Koper vodi na trgih Daljnega vzhoda, saj ti predstavljajo velik potencial za koprsko pristanišče in slovensko logistiko nasploh.

Kot je poudarila ministrica predstavlja gospodarska diplomacija eno izmed prednostnih področjih slovenske zunanje politike in se osredotoča na podporo slovenskim podjetjem pri prodoru na nove trge. Približno 65 odstotkov kontejnerjev, ki jih pretovorimo v pristanišču izvira iz oz. potuje v države Daljnega vzhoda, zato ti trgi predstavljajo ključne prekomorske trge in priložnost za pridobivanje novih blagovnih tokov. Med najpomembnejše trge na tem območju štejemo Južno Korejo, saj letno za to državo pretvorimo približno 1,4 milijona ton blaga, predvsem vezanih na avtomobilsko industrijo in industrijo elektronike, z Južno Korejo pa nas povezujeta tudi dve tedenski kontejnerski liniji. Velik potencial nudi tudi Vietnam, a bi bilo za povečanje blagovnih tokov s Slovenijo in državami v zaledju prej potrebno vzpostaviti neposredno kontejnersko povezavo. Za Luko Koper je sicer ključno, da se na tržišču Vietnama še naprej promovira in izpostavlja logistične možnosti ter slovensko transportno pot preko koprskega pristanišča.

Kot je ob tej priložnosti izpostavil predsednik uprave Luke Koper Boštjan Napast, je glavna konkurenčna prednost Luke Koper krajša, s tem pa tudi bolj zelena, transportna pot v primerjavi s severnoevropskimi pristanišči, kot tudi tradicionalno kakovosten servis za poslovne stranke.