Luko Koper je danes obiskal minister za kmetijstvo Dejan Židan. Srečal se je z upravo družbe in si ogledal pristanišče, kjer imata svoje prostore tudi inšpektorat veterinarske uprave ter inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano. Eden od pomembnih tovorov v pristanišču je namreč hitro pokvarljivo blago ter žive živali, zato je sodelovanje Luke Koper z institucijami, ki so zadolžene za nadzor tega blaga, izrednega pomena v smislu nudenja kakovostnega in ažurnega servisa. Dobra koordinacija med Luko, špediterji, carino, Veterinarsko upravo in fitosanitarno inšpekcijo omogoča hitro odpremo blaga – še posebej to velja za sveže sadje in zelenjavo, ki mora biti evropskih trgovinskih policah že dan po prihodu v pristanišče.
Minister je v pogovorih poudaril, da morajo členi v logistični verigi, ki sodijo v njegov resor pomagati gospodarstvu, seveda ob spoštovanju zakonskih predpisov, kakor tudi vlogo samega ministrstva pri odpiranju novih poslovnih priložnosti. V tem kontekstu je za Luko Koper izrednega pomena vzpostavitev sodelovanja med slovenskimi in egiptovskimi inšpekcijskimi službami, s čimer bi lahko bistveno okrepili pretovor sadja in zelenjave iz te severno afriške države.

Terminal za Sadje letno pretovori okoli 100.000 ton banan iz Južne Amerike, k temu je treba prišteti še 8.500 hladilnih kontejnerjev s sadjem in zelenjavo iz Egipta, Izraela in Cipra. Terminal za Sipke tovore letno pretovori okoli 600.000 ton soje, ki je prav tako podvržena nadzoru veterinarske uprave. Terminal za živino pa je v zadnjih letih v skokovitem porastu in letos naj bi na tem terminalu pretovorili že 18.000 ton živali.