Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko je na prvem obisku v Luki Koper danes sprejel ministra za okolje in prostor Roka Žarnića. Minister nas je obiskal v okviru otvoritve taktilnega modela Škocjanskega zatoka za slepe in slabovidne.

Varovanje, ohranjanje in oblikovanje zdravega življenjskega okolja je za Luko Koper ena od prioritet. V trajnostni razvoj je družba v zadnjih desetih letih vložila 31 milijonov evrov, od tega največ za ekološke naložbe in okoljevarstvene aktivnosti.

Minister si je pristanišče tudi ogledal in izrazil podporo njegovemu nadaljnjemu razvoju, seveda ob upoštevanju vseh trajnostnih komponent, kar zagotavlja prav Državni prostorski načrt. »V zvezi z Državnim prostorskim načrtom je zdaj na potezi italijanska vlada, ki pričakuje prevod celotne dokumentacije. Prevod sicer ni naša dolžnost, bomo pa s to prijazno gesto pospešili postopek.« Minister pričakuje, da bo DPN sprejet v začetku prihodnjega leta.

Luka Koper velik del sredstev namenja sponzorstvom in donacijam, iz tega naslova pa že leta sodeluje tudi s skrbniki Škocjanskega zatoka.
Minister Žarnić in predsednik uprave Veselko sta se zato po ogledu pristanišča napotila v naravni rezervat Škocjanski zatok, ki je od Luke Koper oddaljen le nekaj sto metrov. Tam sta s predstavniki Društva za opazovanje in proučevanje ptic in predstavniki Medobčinske zveze slepih in slabovidnih otvorila taktilni model Škocjanskega zatoka za slepe in slabovidne. Tipni model bo slepim in slabovidnim še bolj približal pestro življenje v polslanem močvirju in jim pomagal spoznati istrsko favno in floro.

Taktilni model, ki so ga danes predali v uporabo, je pridobljen s finančno pomočjo Luke Koper iz sponzorskega in donatorskega sklada Živeti s pristaniščem.


Ministru Žarniću je predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko razkazal pristanišče.


Otvoritev taktilnega modela Škocjanskega zatoka za slepe in slabovidne – z leve: Predstavnik izdelovalca modela Geodetski inštitut Slovenije, predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko, Minister za okolje in prostor Roko Žarnić in Andrej Medved, direktor Društva za opazovanje in preučevanje ptic.