Na razpis Živeti s pristaniščem, s katerim Luka Koper, preko sponzorstev in donacij vsako leto podpre številne projekte s področja športa, kulture, ekologije, izobraževanja in humanitarnosti, se je letos prijavilo rekordnih 357 projektov. Izbrali smo jih 251, katerim bomo skupaj namenili 129.200 evrov. Seznam izbranih projektov je objavljen na trajnostnem portalu Živeti s pristaniščem.

 Porazdelitev sredstev po področjih Sklad Živeti s pristaniščem

 

V primeru razpisa Živeti s pristaniščem gre za manjše projekte in društva, ki s svojimi aktivnostmi bogatijo družbeno okolje v kraju, kjer delujejo. V veliki večini izbranih projektov gre za prijavitelje z območja Kopra in Ankarana, saj je Luka Koper, skladno s svojo Strategijo na področju sponzorstev in donacij družbeno odgovorno podjetje, ki na ta način vrača okolju, na katerega ima pristaniška dejavnost največji vpliv. Po drugi strani pa je Luka Koper gospodarska družba, ki preko sponzorstev vlaga v promocijo družbe s ciljem povečevanja prepoznavnosti in ugleda blagovne znamke.

Luka Koper je že vrsto leto ena večjih podpornikov vrhunskega športa. Z Olimpijskim komitejem Slovenije delimo olimpijske vrednote že več kot 20 let. Med našimi varovanci je bilo kar nekaj prejemnikov olimpijskih medalj in udeležencev na Olimpijskih igrah. Trenutno podpiramo večkratni šampionki v jadranju Tino Mrak in Veroniko Macarol ter kajakašico Špelo Ponomarenko. Dih zadržujemo za potapljačico Alenko Artnik in stiskamo pesti za tenisačico Andrejo Klepač. Med vrhunske športnike uvrščamo tudi Slovensko reprezentanco v smučarskih skokih, s katero smo začeli pisati skupno zgodbo o uspehu v letošnji, pred kratkim zaključeni sezoni. Že vrsto let smo generalni sponzor Jadralne zveze Slovenije, letos pa smo postali tudi partner  Košarkarske in Rokometne zveze.

Že od prve izvedbe podpiramo Istrski maraton, ki se od lani imenuje po naši družbi. Promocijsko priložnost smo prepoznali tudi pri dogodku Ironman, ki je na Obalo pripeljal jeklene športnike s celega sveta. Kot generalni sponzor Teniškega kluba Koper si želimo, da bi tudi ta športna panoga k nam ponovno pritegnila velika imena svetovnega tenisa. Na lokalni ravni podpiramo praktično vse športne klube, ki nastopajo v najvišjih državnih ligah v svoji panogi. Z večino smo že obnovili ali na novo podpisali štiriletne pogodbe, ki bodo tem društvom omogočile nekoliko bolj brezskrben lov na pokale in naslove. Članska ekipa Odbojkarskega kluba Koper nosi ime naše družbe že od leta 2002. Prav tako podpiramo njihove nasprotnice na drugi strani Koprskega zaliva, Odbojkarski klub Ankaran Hrvatini. Med ženskimi klubi v prvi ligi so tudi rokometašice ŽURD Koper. Njihovi moški kolegi iz Rokometnega društva Koper so prav tako že leta naši varovanci. Vrsto let smo pomagali rasti mladim košarkarjem iz Kopra, ki so danes del družine Sixt Primorska. Ker je voda v DNK našega podjetja so med našimi varovanci tudi vaterpolisti Vaterpolo društva Koper. In ker je nogomet zagotovo najbolj priljubljen šport med našimi zaposlenimi, se bomo v novi sezoni veselili napredovanja FC Koper in uspehov najbolj nogometnega kraja v Sloveniji, kjer domuje NK Dekani.

Ogromno je še ostalih športnih klubov vzdolž Slovenske obale in tudi v zaledju, ki jim Luka Koper prav tako pomaga, da jim gre lažje. Predvsem smo zadovoljni, ker so ravno športni klubi največja gojišča mladinskega pogona in med mladimi širijo pozitivne in zdrave vrednote. Sicer pa poleg športa podpiramo različne kulturne, ekološke, izobraževalne in humanitarne dejavnosti. Že vse od leta 2007 smo eden večjih donatorjev Mladinskega zdravilišča in letovišča Debeli rtič, kjer so tudi s pomočjo luškega denarja obnovili že večino objektov namenjenih letovanju otrok. Z našimi najbližjimi sosedi s Škocjanskega zatoka, Društvom za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije prav tako sodelujemo že leta pri različnih projektih, saj je naravni rezervat nenazadnje nastal prav kot stranski produkt gradnje pristanišča. Že 25 let, od samega začetka sodelujemo s Primorskim poletnim festivalom, ki je pripeljal kulturo na mestne trge in nenavadne lokacije, in z letošnjim letom postajamo njegov največji podpornik. Mladi glasbeniki Pihalnega orkestra Koper prav tako že desetletja igrajo pod luško zastavo.

Seznam vseh, katerih smo ali še vedno podpiramo je neskončno dolg. Zavedamo se, da bi si marsikdo želel v luško družino, zato smo si postavili jasne kriterije in z vso odgovornostjo ter skrbnostjo izbiramo svoje partnerje. Zavedamo se, da vsem željam in pričakovanjem ne bomo mogli ustreči. Vendar se bomo še naprej trudili, da bi svoje poslovne uspehe lahko delili tudi s tistimi, ki vsak na svojem področju bogatijo naš vsakdan.

Porazdelitev sredstev po področjih za leto 2019