V letu 2012 smo za izvedbo projektov, ki bogatijo kvaliteto bivanja v lokalnem in širšem pristaniškem okolju, namenili 1,04 milijona EUR sponzorskih sredstev in donacij, kar je nekoliko manj kot leto prej, ko smo za sponzorstva in donacije namenili 1,17 milijona EUR.

S finančno podporo smo spodbujali izvajalce projektov s področja kulture, športa, ekologije, humanitarnega dela, izobraževanja in drugih aktivnosti. Del razpoložljivih sredstev smo razdelili na podlagi razpisa sklada Živeti s pristaniščem. Prejeli smo 271 prošenj, strokovna komisija pa je izbrala 93 projektov, ki smo jih nagradili s sponzorsko oz. donatorsko podporo.

V največji meri smo tudi v 2012 podprli športnike, predvsem lokalne športne klube z dolgoletno tradicijo in številnim članstvom, ki dosegajo odmevnejše rezultate in katerih glavni sponzorji smo že desetletja. To so Football Club (FC) Koper kot največji prejemnik sponzorskih sredstev, Odbojkarski klub Koper in Balinarsko društvo Luka Koper. Poleg naštetih smo podprli še številne rekreativce in profesionalne športnike: atletinjo Snežano Rodič in jadralca Gašperja Vinčeca ter letošnje olimpijce, plavalca Matjaža Markiča, veslačico Špelo Ponomarenko Janić in tenisačico Andrejo Klepač.

Finančno smo izdatneje pomagali še kulturnim programom, ohranili smo generalno sponzorstvo Pihalnega orkestra Koper, prispevali pa tudi sredstva za izvedbe mnogih gledaliških in lutkovnih predstav, izdaje knjig, glasbenih festivalov, literarnih srečanj in drugih kulturnih projektov.

Socialna stiska med Slovenci se je v preteklem letu še povečala, zato smo podprli tudi številne humanitarne projekte. V letu 2012 se je iztekla 4-letna donatorska pogodba z Rdečim križem Slovenije, v okviru katere smo skupaj namenili 200.000 EUR za delovanje Mladinskega zdravilišča in letovišča RK na Debelem rtiču, kjer vsako leto počitnikujejo tudi otroci iz socialno ogroženih družin iz vse Slovenije.
Podarili smo tudi sredstva za nakup novih defibrilatorjev za obalne občine, s finančnim prispevkom pa omogočili tudi delovanje različnih nevladnih organizacij, ki blažijo posledice brezposelnosti in revščine v državi, skrbijo pa tudi za zdravstveno prikrajšane. Denar za novoletna poslovna darila smo v 2012 namenili Zvezi prijateljev mladine Slovenije za nakup šolske prehrane slovenskih šolarjev iz socialno najšibkejših družin.

V Luki Koper verjamemo v nujno dobro sodelovanje z lokalno skupnostjo, ki diha in živi s pristaniščem že več kot pol stoletja. V svoje družbeno in naravno okolje želimo vračati tisto, kar zmoremo in kar življenje pristaniških »sosedov in someščanov« dela še bolj zanimivo, prijazno in domače. V prvi vrsti lokalno, takoj zatem pa tudi vseslovensko.