Adria Transport, pridružena družba Luke Koper d.d., je krstil novo diesel-elektro Siemensovo lokomotivo tipa Hercules. Uporabljali jo bodo za servis Koper – Graz – Koper, v okviru katerega že organizirajo 3 vlakovne povezave tedensko. Novo vozilo je optimalen izbor za to relacijo, saj lahko zaradi omejitve osnega pritiska opravlja vleko tudi tam, kjer je težje, večsistemske električne lokomotive ne morejo. Vozilo je najsodobnejši izdelek te vrste.

Z novim vozilom bodo opravljali tudi premike s Tovorne postaje Koper do pristanišča, prevoz iz Kopra do mejnih postaj brez potrebnih postankov in menjave lokomotiv, vozilo pa ne bo obremenjevalo električnega omrežja na progi Koper – Divača, zato se bo lahko število vlakov na tej progi povečalo.
Lokomotiva ima sicer obratovalno dovoljenje za Slovenijo, Avstrijo, Nemčijo, Madžarsko, Romunijo, Slovaško in Češko, z njo pa lahko opravljajo tudi povezave preko Hodoša, kjer proga ni elektrificirana.

Adria Transport (AT) je leta 2010 organiziral 200 vlakov, letos pa jih bodo našteli več kot 300. Pri svojem delu AT sodeluje s Slovenskimi železnicami in avstrijskim Rail Cargo Avstrija, večina prevozov Adria Transporta pa je neposredno povezana z Luko Koper. Poseben dosežek je, da je Adria Transport vzpostavil popolnoma nove vlakovne povezave in ne prevzel obstoječih poslov drugih železniških prevoznikov.

Lokomotivo so krstili (od leve) Franz Proksch, Siemens, Andreas Mandl, GKB in Adria Transport, Matjaž Mesec, direktor Adria Transport in Tomaž Martin Jamnik, namestnik predsednika uprave Luke Koper.