V soboto, 21. maja, je Luka Koper organizirala jubilejni, že deseti Pristaniški dan. To je dan, ko na široko odpremo svoja vrata posameznikom, družinam  in ostalim obiskovalcem, ki želijo spoznati razsežni in raznoliki pristaniški svet ter začutiti utrip pristaniške dejavnosti.

Pristanišče si je z avtobusom, ladjo, vlakcem in kolesom ogledalo več kot 3.000 ljudi. Poskrbeli smo tudi za bogat spremljevalni program in slavnostno otvoritev, saj je bila deseta obletnica priložnost, da smo ta dogodek nadgradili z željo, da bi to postal praznik vseh, ki s pristaniščem in od pristanišča živimo.

Prizorišče dogajanja je bilo na Ukmarjevem trgu, na katerem je bilo čez cel dan živahno in pestro. Dogodek smo začeli s slavnostno otvoritvijo, na kateri smo predstavili letošnje novosti, ki bodo v prihodnjih letih postale tradicija. Tako npr. tematika Pristaniškega dneva, ki se bo iz leta v leto spreminjala. Začeli smo olimpijsko obarvani, saj je Luka Koper že 19 let sponzor olimpijskih reprezentanc. Letos pa bodo v Braziliji potekale olimpijske igre, na katerih bo nastopilo tudi nekaj varovancev Luke Koper. V znamenju olimpizma je bil tudi letošnji prvi boter Pristaniškega dne, najuspešnejši slovenski olimpionik Miroslav Cerar starejši. Zaupali smo mu pomembno nalogo, saj je bil krstni boter simboličnega obreda, ki bo prav tako postal stalnica vseh nadaljnjih dogodkov. Vsakokratni boter Pristaniškega dne bo ob rojstnem dnevu pristanišča, ki ga praznujemo 23. maja, zapisal svojo osebno čestitko na list papirja, ki ga bomo hranili v posebni steklenici. Ta in vse nadaljnje bodo krasile našo stalno zbirko v bodočem pristaniškem muzeju.

Olimpizmu smo posvetili tudi aktivnosti za otroke, saj so se lahko pomerili v Mini olimpijadi, za katero je poskrbel Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez. Program so z glasbenimi in plesnimi točkami obogatile nekatere skupine in društva, ki smo jih podprli v okviru sklada Živeti s pristaniščem.

Vsem, ki ste obiskali slovensko okno v svet in z nami praznovali to pomembno obletnico se iskreno zahvaljujemo.

Obsežnejšo foto galerijo si lahko ogledate na spletni strani www.zivetispritaniscem.si.