V Luko Koper so včeraj zvečer prispela tri nova E-RTG dvigala (Electification – Rubber Tyred Gantry Crane). Gre za mostna dvigala z gumijastimi kolesi, ki bodo služila pretovoru kontejnerjev. Izdelalo jih je finsko podjetje Konecranes, nosilno konstrukcijo pa so zvarili v hrvaškem podjetju Radež d.d. Dvigala so nato sestavili v Splitu, od koder so jih z 90 metrov dolgo maono pripeljali v Koper. V naslednjih dveh mesecih pričakujemo še dodatna štiri nova dvigala.

Posamezno dvigalo je težko 142 ton, poganja pa ga elektrika, zato je okolju prijaznejše od sedanjih, saj je manj hrupno in ne povzroča direktnih emisij. Nova dvigala bodo omogočila dvig produktivnosti kontejnerskega terminala, saj bomo po novem razpolagali z 22 RTG dvigali. Naložbe v novo opremo in zmogljivejšo mehanizacijo so del širšega projekta prenove kontejnerskega terminala in povečanja kapacitet za pretovor kontejnerjev, ki vključuje tudi podaljšanje prvega pomola in pridobitev dodatne skladiščne površine. 

Z bolj intenzivnim vlaganjem v kontejnerske kapacitete smo začeli že v lanskem letu s poglobitvijo morskega dna ob obali kontejnerskega terminala ter s povečevanjem pretovornih in skladiščnih kapacitet. Do leta 2020 načrtujemo za 235 milijonov evrov naložb samo na tem terminalu.