V okviru dvodnevnega obiska v Sloveniji je grška predsednica Katerina Sakellaropoulou v spremstvu slovenskega predsednika Boruta Pahorja danes, 23. aprila, obiskala Luko Koper. Z Grčijo nas vežejo predvsem dobriin dolgoletni odnosi z grškimi ladjarji. Med temi je Neptune Lines, ki ponuja prevoz vozil (RO – RO) in s katerim nas veže že več kot 25-letno sodelovanje. Februarja letos je grški ladjar svojo novo ladjo imenoval po našem pristanišču.

Količina ladijskega pretovora med Koprom in grškimi pristanišči sicer ni velika, vendar je pomembna strateška povezanost, predvsem med Koprom in Pirejem. Pirej je namreč pomembno vozlišče v Mediteranu za blago iz Daljnega vzhoda in Črnega morja, medtem ko je Koper odlična izhodiščna točka za trge srednje in vzhodne Evrope. Luka Koper je s kontejnerskim terminalom v Pireju – četrtim največjim v Evropi, povezana s tedenskimi linijami največjih kontejnerskih ladjarjev.

Med ostalimi blagovnimi skupinami najdemo še avtomobile, tekoče in razsute tovore, kot sta glinica in perlit, surovini za metalurško industrijo in gradbeništvo.