V Luki Koper smo 8. junija 2011 javnosti predstavili okoljski certifikat EMAS, s katerim je koprsko pristanišče postala drugo evropsko pristanišče (poleg Valencie) in tretje slovensko podjetje, ki imajo okoljski sistem urejen po najzahtevnejših okoljskih kriterijih. Ob dogodku so Ekologi brez meja, društvo Eco Vitae, oblikovalski studio Lukatarina in umetnik The Miha Artnak na potniškem terminalu postavili kombinirano umetniško razstavo Vrečka na vrečko in Fotka na fotko, ki preko umetnosti opozarja na prekomerno uporabo plastičnih vrečk.
 
 
Sistem EMAS predstavlja nadgradnjo že vzpostavljenega sistema ravnanja z okoljem ISO 14001, ki ga je Luka Koper pridobila že leta 2000. Certifikat EMAS za leto 2009 je ob današnji slovesnosti na potniškem terminalu predala namestnica direktorja ARSO Adrijana Viler Kovačič, sicer pa je Luka Koper uspešno prestala presojo tudi za leto 2010 in s tem dokazala, da deluje skladno z zakonodajo na področju okolja in posegov v prostor. Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko je ob prejemu certifikata dejal, da so zanj zaslužni vsi zaposleni v družbi, ki so hkrati odgovorni tudi za spoštovanje in vzdrževanja vzpostavljenega sistema. EMAS namreč zahteva tudi stalno izboljševanje učinkov ravnanja z okoljem ter transparentno komuniciranje z okoljem, kar Luka Koper uresničuje preko spletnega portala www.zivetispristaniscem.si, kjer si lahko zainteresirani podrobno preberejo vsebino okoljskega poročila.
 
Projekt Vrečka na vrečko in Fotka na fotko je nadaljevanje projekta je nadaljevanje projekta Vrečka na vrečko, ki  opozarja na problem prekomerne uporabe in nepravilnega ravnanja s plastičnimi vrečkami v Sloveniji. Po nekaterih podatkih naj bi odrasel prebivalec Slovenije na leto v povprečju porabil med 130 in 150 plastičnih vrečk. Plastične vrečke se razkrajajo tudi do 1000 let in predstavljajo grožnjo za naravo in zdravje ljudi ter živali (predvsem morskih). »Veseli smo, da lahko tudi v koprskem pristanišču gostimo plastično pošast, ki opozarja na problematiko recikliranja odpadkov. Na tem področju smo namreč v Luki Koper še posebej dejavni v okviru centra za zbiranje odpadkov, kjer ločeno zberemo in predelamo več kot 85 odstotkov vseh odpadkov, ki nastanejo v pristanišču«, je dodal Veselko in vsakemu prisotnemu podaril vrečko »luškega« komposta.
 
Pošast se je prilagodila okolju in zato preživela. Izpodriva nas z vrha prehranjevalne verige. Morda ji celo uspe. Odvisno je od nas. Razmnožuje se z nepredstavljivo hitrostjo in ne pozna milosti,” umetnino Lovka na lovce pojasni The Miha Artnak. Pošast je novembra nastala v Ljubljani iz plastičnih vrečk, ki so jih prinesli mimoidoči, nato je odpotovala v Bruselj, kjer je v sklopu tedna Green Week ponosno razkazovala svoje dolge lovke. Do sredine julija bo na koprskem potniškem terminalu mimoidoče opozarjala, naj premislijo, preden vzamejo novo plastično vrečko. Novembrsko fazo projekta je beležilo tudi fotografsko oko Žige Šmidovnika, ki je tokrat na ogled postavil izbrane fotografije. Avtor je fotozgodbo poimenoval Fotka na fotko, po njegovih besedah pa povzema vrvež in ustvarjalnost, ki je prisotna pri vseh sodelujočih pri projektu Vrečka na vrečko.,”  
 
 
 
Predsednik uprave Luke Koper dr. Gregor Veselko in namstnica direktorja ARSO
Adrijana Viler Kovačič .
 

Pridružili so se nam otroci koprskega vrtca iz enot Ribica in Kekec.