Luka Koper je s projektom Živeti s pristaniščem drugo leto zapored sodelovala na tekmovanju za nagrado Združenja evropskih pomorskih pristanišč (ESPO) in se ponovno uvrstila med finaliste. Združenje evropskih pomorskih pristanišč želi s to nagrado spodbuditi pristanišča na stari celini, teh pa je več kot 1200, da postanejo bolj prijazna in odprta do lokalnih prebivalcev.

Luka Koper se zadnje desetletje intenzivno odpira navzven in na različne načine povezuje z lokalnim okoljem. Zadnje desetletje se intenzivno odpiramo navzven in na različne načine povezujemo z lokalnim okoljem. Med najvidnejše aktivnosti štejemo tradicionalni Pristaniški dan,spletni portal www.zivetispristaniscem.si, knjižico Luka Koper, okno v svet, zgibanko za odrasle obiskovalce z zanimivostmi in manj znanimi informacijami o našem pristanišču, preko facebooka pa lahko ljudje spremljajo pristanišče »na daljavo«. Finančno podpiramo številne lokalne in regionalne projekte, skrbimo za čistost in ozelenitev pristanišča ter proizvajamo lastno oljčno olje. Investiramo v zelene tehnologije in zmanjšujemo vplive na okolje, poleg španske Valencije pa imamo le še  mi evropski okoljski certifikat EMAS.

Tekmovanja za nagrado ESPO se je letos udeležilo kar 17 evropskih pristanišč, med finaliste pa so se uvrstila le tri, poleg Kopra še švedsko pristanišče Stockholm in grška luka Thessaloniki. Prejemnika letošnje nagrade so razglasili včeraj na svečani podelitvi v Bruslju, prestižni kipec pa so domov odnesli Švedi.