Luka Koper je zmagovalka letošnje nagrade združenja evropskih morskih pristanišč ESPO (European Sea Ports Organisation). V finalu za nagrado, ki jo združenje vsako leto podeljuje okoljsko najbolj prijaznim in družbeno odgovornim pristaniščem v Evropi smo premagali veliko večja pristanišča kot so: špansko Huelva, portugalsko Lizbona, francosko Marseille in nizozemski Rotterdam.

Nagrado, ki sta jo včeraj zvečer na slovesnosti v Bruslju podelila predsednik ESPO Santiago Garcia-Mila in generalni direktor DG MOVE pri Evropski komisiji Joao Aguiar Machado je prevzel predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić, ki je ob tem dejal: »Ponosni smo, da je Koper primer dobre prakse na področju okoljevarstva vsem ostalim evropskim pristaniščem. V zadnjih desetih letih smo v postopke in tehnologije za zmanjševanje vplivov pristaniške dejavnosti na okolje vložili več kot 30 milijonov evrov. Tudi v bodoče bomo skrbeli, da bo Koper ostal zeleno pristanišče, prijazen do naših sosedov in v zadovoljstvo našim sodelavcem, katerim gre zahvala za prejeto nagrado.«

Tema letošnjega tekmovanja so bili inovativni okoljski projekti. Luka Koper je prijavila projekt No waste, just resources!, ki obravnava primere dobrih praks pri ravnanju z odpadki v koprskem pristanišču. Predstavili smo sistem prekrivanja razsutih tovorov z odpadno celulozo, uporaba odpadnega lesa, ki nastaja pri pretovoru blaga za ogrevanje prostorov upravne stavbe, kompostiranje (predelovanje organskih odpadkov v kompost) in uporaba morskih sedimentov (mulja) za izdelovanje zidakov in drugega gradbenega materiala. Pri vseh naštetih primerih smo odpadke, ki bi sicer končali na deponijah izkoristili in jih predelali v surovine.

Luka Koper je bila letos že tretjič v finalu za nagrado ESPO. S projektom Živeti s pristaniščem, torej s komuniciranjem z lokalnimi skupnostmi, in s projektom za najmlajše obiskovalce pristanišča nam je to uspelo že leta 2010 in 2011.

Spodnji video pa prikazuje in opisuje vse naše aktivnosti na področju zmanjševanja vplivov pristaniške dejavnosti na okolje: