Luka Koper se je ponovno uvrstila med štirinajst finalistov letošnjega natečaja za evropsko priznanje poslovne odličnosti. Natečajna komisija fundacije EFQM  (European Foundation for Quality Management) je za finaliste izbrala znana in ugledna podjetja ter ustanove iz vse Evrope. Zmagovalec bo znan 28. septembra na podelitvi nagrad v Bruslju.

Uvajanje poslovne odličnosti po najvišjih evropskih standardih, ki so celovito zajeti v modelu EFQM, se je v Luki Koper pričelo v letu 1998, leto po tem, ko smo v družbi pridobili certifikat za sistem kakovosti po standardu ISO 9002. Vloženi trud in stalno razširjanje filozofije kakovosti na vseh ravneh v podjetju so obrodili sadove, ki se že vrsto let kažejo v dobrih poslovnih rezultatih, zadovoljstvu kupcev storitev in ne nazadnje tudi pri zadovoljstvu zaposlenih.

Da je Luka Koper na pravi poti, je potrdilo priznanje Republike Slovenije za poslovno odličnost, ki ga je prejela leta 2003. V letu 2005 smo prejeli še evropsko priznanje poslovne odličnosti (Recognised for Excellence), dokončna potrditev pa je bila nagrada za finaliste evropske nagrade za poslovno odličnost leta 2006.

Luko Koper je letos obiskalo 6 ocenjevalcev iz različnih držav in si ogledalo in preverilo praktično vse procese delovanja. Merila ocenjevanja so razdeljena na devet poglavij in sicer:
– voditeljstvo,
– politika in strategija,
– zaposleni,
– partnerstva in viri,
– procesi,
– rezultati v zvezi z odjemalci,
– rezultati v zvezi z zaposlenimi,
– rezultati v zvezi z družbo in
– ključni rezultati delovanja.
V ustnem poročilu, ki so ga evropski ocenjevalci predstavili zadnji dan obiska v Luki v mesecu maju, so kot najbolj pozitivno izpostavili udejanjanje načela družbene odgovornosti organizacije.

Fundacija EFQM že več kot 20 let skrbi za izmenjavo znanja in izkušenj med včlanjenimi organizacijami in jim tako pomaga izboljševati njihove strategije. Nagrada, ki se podeljuje evropskim podjetjem in ustanovam za najboljše dosežke na tem področju, pa je najbolj prestižna evropska nagrada za organizacijsko odličnost.