MSC Musica smo v Kopru občudovali že drugič, prvič aprila 2015. Tako po dolžini kot kapaciteti potnikov je MSC Musica največja ladja, ki je Koper obiskala v letu 2017. Zgrajena je bila 2006, krstila pa jo je znana italijanska igralka Sophia Loren. V dolžino meri 294 m, v širino pa 32 m. S 16. nadstropji seže 60 m v višino. Ima dve restavraciji, vrsto tematskih barov, casino, fitness center, savno, dva bazena, igrišča za košarko, tenis, nogomet in odbojko, gledališče, knjižnico ter številne trgovine in lepotne salone. Iz Zadra je letos v Koper pripeljala 2.700 turistov, za katere je poskrbelo skoraj 1.000 članov posadke.

 

Na koprskem potniškem terminalu smo letos privezali 61 ladij s skoraj 72.000 potniki, medtem ko v letu 2018 pričakujemo 7 ladij več s približno 100.000 turisti.

 

 

 

V industriji križarjenj odmeva zadnja novica iz Benetk, kjer nameravajo čez tri ali štiri leta prepovedati plutje velikih ladij – med 55.000 in 96.000 BRT – po kanalu Giudecca mimo turistično najbolj obiskanega Markovega trga. Te ladje bodo sicer lahko uporabljale drugo pot, preko ožine Malamocco, vendar se bodo morale privezati v tovornemu pristanišču Marghera. Privez na urejenem potniškem terminalu Marittima bo namreč možen šele po tem, ko bo zaključeno poglabljanje kanala Contorta oz. t. i. kanala Vittorio Emanuele. Kljub napovedanemu ukrepu strokovnjaki pravijo, da bojazni za zmanjšanje prihodov ladij v severni Jadran ni, saj so Benetke preveč atraktivna turistična destinacija. Ob tem velja omeniti, da kljub prepovedi plutja ladij nad 96.000 BRT po kanalu Giudecca potniški promet v severnem Jadranu vsa ta leta raste.