Nadzorni svet družbe je na seji dne 18. 4. 2024 potrdil revidirano Letno poročilo družbe in Skupine Luka Koper za leto 2023.

Poslovno leto 2023 je bilo za Luko Koper v vseh pogledih dinamično in izzivov polno. Kljub drugačnim napovedim je svetovno gospodarstvo okrevalo počasneje od pričakovanj. Kompleksne razmere v logistiki, ki so zaznamovale leto 2022, so se nadaljevale tudi v prvi polovici minulega leta, kar se je odražalo v zamudah prihodov kontejnerskih ladij na direktnih povezavah z Daljnim vzhodom in povezavah s pristanišči v Sredozemlju, kot tudi v postopnem zniževanju voznin. Dodatno grožnjo ustaljenim blagovnim tokovom, ki k nam potujejo skozi Sueški prekop, je prineslo zaostrovanje konflikta na Bližnjem vzhodu, zaradi katerega so nekateri ladjarji decembra svoje ladje začasno preusmerili na pot okoli Afrike.

Kljub okoliščinam je bilo leto 2023 za družbe v Skupini Luka Koper uspešno. Poslovali smo nad pričakovanji, na obeh strateških blagovnih skupinah pa zabeležili rast pretovora. Čisti prihodki od prodaje so znašali 312,8 milijona evrov in so bili na ravni prihodkov, doseženih v letu 2022. Več je bilo prihodkov iz naslova povečanega pretovora kontejnerjev in avtomobilov, večjega obsega storitev polnjenja in praznjenja kontejnerjev, dodatnih storitev ter višjih cen, prihodki iz skladiščnin pa so bili zaradi normalizacije razmer na globalnem logističnem trgu in krajšega zadrževanja blaga v skladišču nižji. To je vplivalo tako na poslovni izid iz poslovanja (EBIT), ki je s 60,9 milijona evrov za 76 odstotkov presegel načrtovanega, kot tudi na čisti poslovni izid v višini 56,4 milijona evrov, ki je tudi zaradi višjega poslovnega izida iz financiranja načrtovanega presegel za 75 odstotkov.

Lani za 41,5 milijona evrov naložb

Tudi v letu 2023 smo se aktivno posvečali naložbam in v okviru 41,5 milijona evrov vrednega razvojnega ciklusa sklenili več pomembnih projektov. Sredi leta smo v zaledju tretjega bazena namenu predali nove skladiščne površine za 3.500 vozil ter tako skupno kapaciteto terminala za avtomobile in RO-RO povečali na 46.500 vozil. Na kontejnerskem terminalu in terminalu za hlajene tovore smo zgradili nove priključke za hladilne kontejnerje – nova infrastruktura med drugim omogoča, da zabojnike skladiščimo v pet višin in tako bolje izkoristimo površine znotraj pristanišča. Med večjimi naložbami, ki smo jih uspešno zaključili, je bila tudi gradnja novega zunanjega kamionskega terminala na Serminu, ki velja za enega najsodobnejših objektov tako z vidika infrastrukture kot storitev. Poleg tega smo uspešno posodobili pristaniške protipožarne in elektroenergetske sisteme in implementirali sistem, ki omogoča brezpapirno poslovanje za najave tovornih vozil na terminalu za avtomobile.

V letu 2023 smo v družbi za trajnostne in energetske naložbe namenili 4,8 milijona evrov oziroma 11,5 odstotka vrednosti vseh naložb. Ohranili smo standarde trajnostnega razvoja na področju okolja (EMAS), nadaljevali z zmanjševanjem ogljičnega odtisa in povečanjem deleža energijske samooskrbe z obnovljivimi viri energije. Svojo odgovornost do okolja in ljudi v Luki Koper izražamo tudi s podporo športnih, kulturnih, dobrodelnih in drugih društev ter organizacij, ki delujejo na tem območju, kar potrjuje 1,43 milijona evrov sponzorskih in donatorskih sredstev v letu 2023 ter druge aktivnosti v okviru ciljnih projektov za zmanjšanje vplivov pristanišča.

785 milijonov evrov za razvoj in povečanje zmogljivosti

V lanskem letu je bil sprejet tudi nov strateški poslovni načrt družbe in Skupine Luka Koper za obdobje od 2024 do 2028. V prihodnjem petletnem obdobju bo naše poslanstvo zagotavljati zanesljive, visoko kakovostne pristaniške storitve, skladne s smernicami trajnostnega razvoja – s ciljem postati prva izbira med pristanišči na evropski južni transportni poti. Začrtani razvoj pristanišča bo temeljil na štirih ključnih izhodiščih, ki predvidevajo povečanje infrastrukturnih zmogljivosti, pospešeno uvajanje koncepta pametnega pristanišča, zagotovitev ustrezne kadrovske strukture ter skrb za trajnostne vidike in zmanjševanje negativnih vplivov na okolje in družbo. Skladno s strategijo Skupine Luka Koper še naprej ohranja tudi model večnamenskega pristanišča, ki je ena ključnih konkurenčnih prednosti naše družbe.

Letno in trajnostno poročilo za leto 2023 je v celoti objavljeno na povezavi Poslovna poročila – Luka Koper d.d. (luka-kp.si).