Rekordni čisti prihodki od prodaje in čisti poslovni izid Skupine   

Minulo leto je bilo za skupino Luka Koper v vseh pogledih izjemno, saj je kljub zahtevnim razmeram  presegla vse načrtovane finančne kazalnike kot tudi kazalnike dosežene v letu 2021. Čisti prihodki od prodaje so znašali rekordnih 313,5 milijona evrov, kar je za 37 odstotkov oziroma 85 milijonov evrov več kot v letu pred tem. Več je bilo predvsem prihodkov iz naslova skladiščnin, zaradi daljšega zadrževanja blaga na skladišču v prvem polletju leta 2022, čemur je sledila postopna normalizacija razmer in manjša rast prihodkov. Povprečen čas zadrževanja polnih kontejnerjev na terminalu je v lanskem letu znašal 7,6 dni, leto pred tem pa zgolj 5,5 dni. Na višje prihodke lanskega leta je vplivala tudi rast cen storitev, večja produktivnost in povečan obseg pretovora ter dodatnih storitev vseh blagovnih skupin. To je pozitivno vplivalo tudi na dosežen poslovni izid iz poslovanja (EBIT), ki je s 83,1 milijona evrov za kar 165 odstotkov (51,8 milijona evrov) presegel izid iz leta 2021.

Za dobrih 16 odstotkov so bili višji tudi poslovni odhodki skupine, ki so znašali 234,7 milijona evrov, predvsem na račun višjih stroškov materiala in storitev ter stroškov dela, kar pa ni bistveno vplivalo na čisti poslovni izid. Ta je v letu 2022 znašal rekordnih 74,2 milijona evrov, kar je za 133 odstotkov oziroma 42,4 milijona evrov več od čistega poslovnega izida v letu 2021.

Izjemno leto sklenili številni rekordi

Kljub oteženim gospodarskim razmeram je skupni ladijski pretovor dosegel 23,2 milijona ton blaga,  kar je 12 odstotkov oziroma 2,4 milijona ton več kot v letu 2021 in za 2 odstotka več od načrtovanega.

V primerjavi s preteklim letom smo rast pretovora zabeležili na vseh blagovnih skupinah. Na kontejnerskem terminalu smo z 1.017.788 pretovorjenimi kontejnerskimi enotami (TEU) dosegli nov letni rekord, hkrati pa kot prvo pristanišče v Jadranu presegli zgodovinsko mejo milijon pretovorjenih TEU v enem samem letu. Pretovor kontejnerjev je bil sicer nekoliko nižji od načrtovanega, a je kljub temu v primerjavi z letom 2021 dosegel 2 odstotno rast. Leto 2022 je bilo rekordno tudi na Terminalu za avtomobile, kjer smo pretovorili 801.036 vozil, kar je 7 odstotkov več od načrtovanega in za 22 odstotkov več kot v letu 2021. Najvišji pretovor v zgodovini smo dosegli še na terminalih za generalne, sipke in razsute ter tekoče tovore. Na segmentu sipkih in razsutih tovorov smo realizirali 6,2 milijona ton pretovora blaga in zabeležili 12 odstotno rast v primerjavi z letom 2021, zlasti zaradi večjega pretovora soli za posipanje cest, aluminijeve rude in soje.  Najvišjo, kar 39 odstotno rast pa smo s 4,6 milijona ton pretovora dosegli v blagovni skupini tekočih tovorov, predvsem na račun naftnih derivatov, letalskega goriva in kemikalij.  V blagovni skupini generalnih tovorov smo v minulem letu pretovorili 1,3 milijona ton blaga, kar je 16 odstotkov več kot v letu poprej. Več je bilo jeklenih izdelkov, predvsem na račun proizvodnje v avtomobilski industriji, industriji bele tehnike in gradbenih materialov, prav tako pa tudi kavčuka in projektnih oz. posebnih tovorov.

Trenutne razmere na železniški infrastrukturi so vplivale tudi na nekoliko spremenjeno razmerje med količinami tovora, prepeljanim po železnici oziroma cesti. V primerjavi z letom 2021, ko je bilo 42 odstotkov tovora, prepeljanega po cesti, 58 odstotkov pa po železnici, se je pretovor po cesti povečal na 46 odstotkov, po železnici pa zmanjšal na 54 odstotkov.

50,8 milijona evrov namenjenih naložbam

Skupina Luka Koper je v letu 2022 večje naložbe izvajala predvsem na območju kontejnerskega terminala in terminala za avtomobile, ki predstavljajo nov razvojni cikel dveh najpomembnejših strateških blagovnih skupin družbe. Junija smo sklenili eno največjih naložb zadnjih let – podaljšanje južnega dela prvega pomola, ga opremili z dvema novima super post-panamax dvigaloma ter tremi električnimi mostnimi dvigali za pretovor na skladiščnih površinah (RTG). Na območju drugega pomola smo poleg tega zgradili in namenu predali novo skladišče za generalne tovore, nadaljevali s postopki gradnje novega kamionskega terminala, ob koncu leta pa začeli urejati površine na t. i. kaseti 5A, na kateri bodo do konca leta 2023 zrasle nove skladiščne površine za avtomobile.

Celotna informacija o poslovanju Skupine Luka Koper v letu 2022 je objavljena na povezavi https://seonet.ljse.si/?doc_id=88017.