Danes smo v Luki Koper gostili indijsko gospodarsko delegacijo, ki se v teh dneh mudi v Sloveniji v okviru prvega uradnega obiska indijskega predsednika Rama Natha Kovinda. Delegacijo sestavljajo predstavniki indijske gospodarske zbornice ASSOCHAM in podjetij različnih branž, vključno s področja logistike.

Na srečanju je bilo predvsem govora o vzpostavitvi direktne ladijske povezave med Koprom in Indijo, ki bi omogočila večji pretovor blaga. Transportna pot do trgov srednje in vzhodne Evrope preko Kopra ponuja 2.000 navtičnih milj krajšo povezavo kot preko severnoevropskih luk, zato je za indijske poslovne partnerje zelo zanimiva.

V letu 2018 je preko koprskega pristanišča potovalo v Indijo 280.000 ton blaga, od tega predvsem kontejnerji in manjše količine vozil. Ravno ta dva segmenta sta najbolj zanimiva za nadaljnjo krepitev sodelovanja in povečevanje količin blaga. Nove priložnosti prinaša tudi Brexit, saj številna indijska podjetja resno razmišljajo o selitvi svoje proizvodnje na kontinentalno Evropo.