Namestnik predsednika uprave Luke Koper Tomaž Martin Jamnik in vodja kontejnerskega in ro-ro terminala Marko Babič sta obiskala regionalno pisarno Danskega kontejnerskega ladjarja Maersk Line v Španskem Algeciaras.

Namen obiska je bil seznaniti naše pomembne partnerje o tekočem delovanju  kontejnerskega terminalu v Kopru in o naših načrtih za v prihodnje. Glede razmer na kontejnerskem terminalu sta predstavnika Luke Koper poudarila, da se zlasti pri odpremi blaga stanje naglo izboljšuje. Zasičenost terminala, nastalo zaradi letnega viška sezone in nedavne stavke, smo uspeli znižati na obvladljivo raven. To nam že omogoča pričakovano produktivnost na vseh deloviščih in število dnevno natovorjenih vlakov se je občutno povečalo. Ob tem pospešeno izvajamo naložbene aktivnosti za pridobitev dodatnih skladiščnih zmogljivosti in nove mehanizacije, urejamo pa tudi stanje na kadrovskem področju.

Predstavniki Maerska naša prizadevanja ter načrte ocenjujejo pozitivno in so izrazili pripravljenost za nadaljnjo krepitev sodelovanja. Pripravljeni so k nam pošiljati tudi ladje s kapaciteto več kot 8.500 TEU, pogoj za to pa je poglobitev plovnih kanalov. Že sedaj pa Maersk Line vzdržuje direktni servis med Koprom in Daljnim vzhodom z ladjami nosilnosti do 6.500 TEU.

Danski Maersk, največji kontejnerski ladjar na svetu, je že dolgoletni partner našega pristanišča. Po številu kontejnerjev, ki jih letno pretovori v Kopru, se Maersk uvršča med trojico najbolj aktivnih uporabnikov našega kontejnerskega terminala.