V koprsko pristanišče je včeraj priplula ladja, ki jo je ladjar Neptune Lines pred dnevi v Pireju poimenoval Neptune Koper. Gre za specializirano ladjo za vozila (RO-RO), največjo v floti tega grškega ladjarja. Ladjar se je za ime Koper odločil na podlagi odličnega sodelovanja z Luko Koper: »Z imenom želimo počastiti naše dolgoletno sodelovanje s pristaniščem Koper in dragoceno partnerstvo z njegovimi zaposlenimi, česar se nadejamo tudi v prihodnosti. Izrekamo dobrodošlico M/V Neptune Koper v našo družino in ji želimo ugoden veter in mirno morje!« je ob svečanem prihodu ladje z novim imenom povedala Melina Travlos, predsednica in generalna direktorica ladjarja Neptune Lines. 

Kapitan ladje Sergiy Osipyan je od predsednika uprave Luke Koper Dimitrija Zadela, ob prvem prihodu ladje Netupne Koper v koprsko pristanišče prejel spominsko grafiko s podobo mesta Koper. Na sprejemu je bil prisoten tudi župan mestne občine Koper Aleš Bržan, saj je to po letu 2012, ko je ladjar Splošna plovba prodal svojo ladjo za razsute tovore z imenom Koper, edina tovorna ladja, ki bo ime slovenskega pristaniškega mesta popeljala širom po Sredozemlju. Ladja bo namreč prevažala avtomobile med Koprom in turškimi pristanišči ter bo v Kopru prisotna vsak drugi teden. »Preimenovanje ladje v Koper je za nas velika čast in potrditev dobrih poslovnih odnosov z ladjarjem, ki pripelje skoraj polovico letnega pretovora vozil. Lansko leto smo, kljub epidemiji pretovorili več kot 617 tisoč vozil in s tem rezultatom tudi krepko prehiteli dva, do sedaj največja avtomobilska pristanišča na evropski strani Sredozemlja, Barcelono in Valencio«, je poudaril Zadel, ki si v prihodnje obeta rast pretovora vozil predvsem na račun povečevanja kapacitete v pristanišču. Lani smo za potrebe avtomobilskega terminala zgradili novo privezno mesto (na katerem je danes privezana ladja Neptune Koper) ter nove železniške tire v zaledju tretjega bazena. V prvi polovici leta pa bomo predali namenu novo garažno hišo s kapaciteto za 6.000 vozil.

O ladji
Zgrajena je bila leta 2004 in je pod imenom Nocc Kattegat v Koper plula že od leta 2016, ko jo je Neptune Lines najel in vključil v svoj servis. Ladja bo še naprej plula v rednem servisu Neptune Lines na relaciji Koper – Efesan – Derince – Yenikoy – Borusan – Pirej. Registrirana je pod zastavo Malte.

Kapaciteta ladje: prepelje lahko 5.380 vozil naenkrat
Dolžina ladje: 197 metrov
Širina ladje: 30 metrov
Ugrez: 7,1 m
DWT (teža ladje): 14.520 t
Največja hitrost plovbe: 17,2 vozlov