V ponedeljek, 12.9.2011 smo gostili delegacijo francoskega kontejnerskega ladjarja CMA-CGM iz Marseilla, na čelu z visokim predstavnikom Philippom Borelom.               
 
CMA-CGM je eden najpomembnejših in največjih svetovnih kontejnerskih ladjarjev, dolgoletni partner koprskega pristanišča, ki se po pretovorjenih količinah v Kopru vsako leto uvršča med prve tri kontejnerske ladjarje.
 
Ladjar prihaja v Koper z direktno tedensko kontejnersko linijo iz Daljnega vzhoda in sicer s post-panamax ladjami kapacitete 6.500 TEU.  
 
Uprava Luke Koper je francoskim gostom predstavila načrte za prihodnost z vidika letos potrjenega državnega prostorskega načrta. Predstavniki CMA-CGM so poudarili dobro sodelovanje z Luko Koper ter izrazili pripravljenost za krepitev sodelovanja tudi v prihodnje. Pogoj je poglobitev plovnih kanalov, da bi lahko zagotovili prihod ladij z večjimi kapacitetami do 8.500 TEU. Francoska delegacija je sicer izrazila zaskrbljenost zaradi nedavnih dogodkov povezanih s stavko, zaradi katerih so imeli tako oni, kot njihove stranke veliko problemov pri dostavi blaga. »Razumemo bojazen naših poslovnih partnerjev, zato bomo kot uprava storili vse, kar je v naši moči, da utrdimo zaupanje naših strank. Nemoteno poslovanje koprskega pristanišča ima namreč širše, mednarodne razsežnosti, ki daleč presegajo ozke domače interese«, je obisk komentiral predsednik uprave Gregor Veselko.
 
V Luki Koper smo v prvem polletju letošnjega leta pretovorili 302.345 TEU, kar je dobrih 36 % več kot v istem obdobju lanskega leta in 18 % nad planiranimi količinami. Po pretovoru kontejnerjev se naše pristanišče uvršča v sam vrh kontejnerskih terminalov v severnem Jadranu.
 
Z leve: Tomaž Martin Jamnik, namestnik predsednika uprave, dr. gregor Veselko, predsednik uprave, Philippe Borel, odgovoren za ombočje Azija-Evropa ter Philippe Lesbros, njegov namestnik.