V soboto, 17. septembra 2011 smo že peto leto zapored na široko odprli vrata pristanišča. Zabeležili smo rekordno število obiskovalcev iz cele Slovenije, skupaj si jih je luko ogledalo kar 2.100.

Letošnja novost je bil ogled pristanišča z morske strani, za ogled z ladjo pa je bilo med obiskovalci še posebej veliko zanimanja. Cel dan so na ogled po pristanišču neprekinjeno vozili avtobusi, na luško območje pa so vstopile tudi tri skupine kolesarjev.

Pestro pa je bilo tudi na potniškem terminalu. Obiskovalcem je svoje delo predstavil Carinski urad Koper, na ogled so postavili tudi službena vozila z vso pripadajočo opremo za odkrivanje radioaktivnih tovorov, za skeniranje prtljage ter drugo delo mobilnih carinskih oddelkov. Obiskovalci so spoznali tudi šolani delovni psički Elso in Koro, prva je zelo uspešna v odkrivanju droge, druga pa pri iskanju tobaka in tobačnih izdelkov.

Pri članicah Kulturnega društva Golidarice iz Čenturja so obiskovalci pokušali luško olje, pridelano iz oljk, ki rastejo na pristaniškem območju ter druge dobrote Slovenske Istre. Otroci so s pristaniškimi motivi porisali veliko papirja, Center eksperimentov Koper pa jim je pokazal vrsto zabavnih eksperimentov, ki so jim razkrili zanimive fizikalne skrivnosti vode.

Pristaniški dan je obiskalo tudi nekaj športnikov z Obale, ki jih Luka Koper finančno podpira in s tem omogoča razvijanje njihovega talenta in doseganje vrhunskih rezultatov. Na prizorišče so tako prišli mladi iz Pihalnega orkestra Koper, različne selekcije nogometašev FC Luka Koper, odbojkarice OK Luka Koper, kajakašica Špela Ponomarenko Janić, plavalec Matjaž Markič, ekipa jadrnice Maxi Jena, jadralec Gašper Vinčec ter jadralska olimpijska ekipa Luka Koper.

Fotografije so na voljo na portalu Živeti s pristaniščem (www.zivetispristaniscem.si) – aktualno, zadnja novica.