Z današnjim prihodom Spirit of Adventure, istoimenskega angleškega ladjarja, se je v Kopru začela letošnja sezona križarjenj! 140-metrski Pustolovski duh je na krovu prinesel 324 potnikov (kar 308 iz Velike Britanije) ter 200 članov posadke. Spirit of Adventure sicer ne opravlja krožnih potovanj in se na svoji poti ne vrača na iste destinacjie, v Kopru pa jo enkrat na leto sprejemamo že od 2007.

Tokratna posebnost prihoda prve potniške ladje v naše pristanišče je, da smo jo zaradi zasedenosti obale potniškega terminala na račun gradbenih del privezali bolj v notranjost luke. Gre za izjemo, pristaniško logistiko pa bomo ustrezno prilagajali situaciji do dokončanja del, ki jih je v vrednosti 1,6 mio € v celoti financirala Luka Koper, d.d.

Obeta se nam odlična sezona križarjenj
Letošnja borza križarjenj Seatrade CruiseShipping Miami, ki smo se je udeležili že šesto leto zapored, je potrdila naša predvidevanja za razvoj koprskega potniškega terminala in upravičenost investiranja v projekt potniškega prometa v Kopru.
Destinacija Sredozemlje postaja še bolj popularna, Jadran pa turiste in ladjarje privlači v prvi vrsti zaradi Benetk in Dubrovnika. Vse več ladjarjev pozicionira svoje ladje v Evropo oz. Mediteran, napoveduje pa se tudi več križarjenj v zimski sezoni in več krajših, od 3 do 5 dnevnih križarjenj.

Že maja namreč v Koper prihaja doslej največja potniška ladja Voyager of the Seas s 3.200 potniki. Za tovrstne ladje pa je potrebno najprej poglobiti morje in urediti obstoječo obalo, ki je bila sicer kot prva obala pristanišča zgrajena že pred 54. leti in danes ni več ustrezna za privez modernih in zmogljivejših ladij.