Že v prvih dneh decembra smo na avtomobilskem terminalu presegli rekordno število iz leta 2018, zabeležili smo 754.410 pretovorjeno vozilo, a tu se nismo ustavili. 30. december 2022 se bo v zgodovino Luke Koper zapisal z zlatimi črkami, saj smo pretovorili zgodovinsko 800.000 vozilo. Glavni razlog za rekordne številke v pretovoru vozil so bili dodatni posli oziroma preusmeritev določenih količin iz severa Evrope na koprsko pristanišče.

»Kar smo pred tedni napovedovali, se je danes uresničilo. Kljub zahtevnim razmeram na avtomobilskem trgu, občasnim prekinitvam dobavnih verig, preobremenjenostjo ladijskih in skladiščnih kapacitet smo v Luki Koper dosegli nov mejnik. V kriznih trenutkih smo se odlično znašli in pridobili dodatne posle, ki so odločilno vplivali na dosego tega rezultata. Pretovorili smo že 800.000. vozilo letos, s tem pa se še dodatno utrdili na logističnem zemljevidu Sredozemlja in Evrope. Ob tej priložnosti bi iskreno čestital vsem zaposlenim na avtomobilskem terminalu in vsem, ki so s svojim delom prispevali k izjemnemu dosežku,« je ob novem rekordnem mejniku povedal predsednik uprave Luke Koper Boštjan Napast.

Luka Koper je med januarjem in oktobrom zabeležila najvišjo rast pretovora vozil (+ 22%) v primerjavi z ostalimi primerljivimi sredozemskimi avtomobilskimi terminali po Evropi, kot sta Barcelona (+ 7%) in Valencia (+ 18%). »Letos smo presegli rekordno število iz pred kriznega leta 2018. V teh negotovih časih, ki sta jih zaznamovala koronavirus in ukrajinsko-ruski konflikt, smo odreagirali pravilno, uspelo nam je preusmeriti blagovne tokove iz severa na jug. Že v lanskem letu smo si precej opomogli, letos smo pretovor povečali za kar 20 odstotkov. Višji pretovor letos beležimo tako v izvozu, predvsem za Bližnji in Daljni vzhod, kot tudi v uvozu, kjer se znatno povečuje delež električnih vozil. Za prihodnje leto je napovedana bolj zmerna rast, saj tudi pri proizvajalcih vlada določena negotovost,« je izpostavil vodja avtomobilskega terminala Gregor Belič.

Rekordne rezultate spremljajo zanesljive storitve in številne naložbe v dodatne skladiščne kapacitete, ki smo jih zagotovili v zadnjih letih. Investicijski ciklus se nadaljuje, predvsem v zaledju tretjega bazena. Trenutno urejamo t.i. kaseto 5A, kjer bomo lahko predvidoma v drugi polovici naslednjega leta skladiščili dodatnih 3.500 vozil. Za gradbena dela bomo v okviru naložbe odšteli 5,1 milijona evrov. V prihodnjih letih bomo na dveh drugih kasetah v neposredni bližini uredili še dodatne skladiščne površine.