Mestna občina Koper, Luka Koper in Društvo prijateljev glasbe so že leta 2019 premierno predstavili Simfonijo Kopra, dogodek, ki je navdušil množico oboževalcev. Uspešno zgodbo bodo organizatorji ponovili tudi letos, in sicer bodo 30. junija potniški terminal koprskega pristanišča preoblekli v posebno kulturno prizorišče.

Čez natanko mesec dni bo koprsko pristanišče osrednje prizorišče edinstvenega dogodka, s katerim bodo ponovno povezali gospodarstvo in kulturo. »Pred več kot štirimi leti smo se pravilno odločili. Želeli smo, da se tak dogodek zgodi v Kopru vsaj enkrat na leto. Vesel sem, da sta tako Društvo prijateljev glasbe kot Luka Koper pristopila k projektu in idejo podprla. Čeprav nam je v zadnjih letih nekaj načrtov prekrižal koronavirus, svoje pa je dodalo tudi vreme, verjamemo, da bo konec junija drugače. Niti ne bo šlo za dogodek, ampak pravo dogodivščino,« je zbrane medije nagovoril župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. Koprsko mesto in pristanišče se bosta tako po štirih letih ponovno kulturno obarvala in povezala.

»Simfonija Kopra je že ob svoji premierni uprizoritvi leta 2019 navdušila množico obiskovalcev, ki so lahko v soju luških žarometov uživali v dogodku, ki mu Slovenija še ni bila priča. Tudi zaradi tako uspešne prve izvedbe dogodka si želimo, da bi Simfonija Koper prerasla v tradicionalen dogodek, ki še naprej povezoval in združeval dogajanje znotraj in zunaj luške ograje,« je poudarila članica uprave Luke Koper Nevenka Kržan in dodala, da bodo v družbi tudi v prihodnje podpirali podobne dogodke, s tem pa okolju in skupnosti vračali tisto, za kar ga s svojim delovanjem v določeni meri prikrajšajo.

Tudi Tatjana Jercog, predsednica Društva prijateljev glasbe, je izpostavila pomen sodelovanja vseh deležnikov: »Gre za projekt, s katerim smo želeli občankam in občanom ponuditi zares poseben dogodek. Jeziček na tehnici pri odločitvi za tak projekt je bilo načelo, da moramo ceniti to, kar imamo. Morda nimamo koncertne dvorane ali centra, kjer bi tak dogodek pripravili, imamo pa društvo, ki si to želi, morje in prave ljudi na položajih, ki so znali to prepoznati.«

Obdan z ladjami, kontejnerji in luškimi dvigali bo pod taktirko dirigenta Simona Krečiča zaigral Orkester Slovenske filharmonije, ki združuje najboljše domače glasbenike in izstopajoče tuje instrumentaliste. V zadnjih desetletjih so bogato tradicijo orkestra lahko spoznale tudi najprestižnejše dvorane in odmevni festivali po celem svetu. Nastop orkestra bo s čudovitim glasom dopolnila prepoznavna in aktivna izvajalka tako zabavne kot klasične glasbe, mezzosopranistka Jadranka Juras.

Program in repertoar dogodka, ki je na sporedu 30. junija, je predstavil direktor Orkestra Slovenske filharmonije Matej Šarc. »Luka Koper je nadvse zanimivo in atraktivno okolje, kjer bo tokrat vse skupaj nekoliko bolj ležerno, kot leta 2019. Kljub temu bo program ognjevit in živahen, čaka nas lepo druženje ob čudoviti glasbi. Tako kot je Luka Koper slovenski ponos, Koper biser Slovenije, bo tudi ta dogodek veličasten.«  

Vstopnice za edinstveno doživetje, ki bo pod zvezdnim nebom in luškimi dvigali, tik ob mestnem jedru, povezalo gospodarstvo in kulturo, so že na voljo na prodajnih mestih Eventim.