V koprskem pristanišču smo v nedeljo, 9.10.2011 privezali tri potniške ladje, kar sicer ni prvič, vendar dveh izmed največjih križark na svetu hkrati v Kopru še nismo imeli. Poleg tega je na eni od teh treh ladij k nam prispel letošnji sto tisoči obiskovalec, kar je rekord potniškega terminala Luke Koper.
Voyager of the Seas ameriške družbe Royal Caribbean s približno 3.150 potniki je letošnja stalna gostja v Kopru in k nam prihaja vsako nedeljo. Prav tako ladja ARION, najmanjša gostja koprskega potniškega terminala, ki se k nam vrača že več sezon zapored.
 
Tako kot njena sestrska ladja lani, pa nas je danes prvič obiskala Norwegian Jade ameriške družbe Norwegian Cruise Line, ki je na krovu pripeljala okoli 2.300 potnikov. Obe velikanki smo privezali vzdolž potniškega terminala, ki smo ga pred letošnjo sezono poglobili in utrdili obalo. Brez te investicije v višini 1.600.000 evrov ne bi mogli največjih potniških ladij privezati tik ob vznožju starega mestnega jedra.
 
V letošnjem letu smo privezali 69 potniških ladij (do konca sezone jih pričakujemo še osem). Do konca leta pričakujemo nekaj čez 110.000 potnikov.Za primerjavo, lansko leto smo zaključili z nekaj več kot 37.000 potniki.
 
Po raziskavah, ki jih vsako leto pripravi European Cruise Council je povprečna poraba potnika ob postanku v pristanišču okoli 60 evrov. Tu so vključeni vsi stroški, ki jih ladjar plača za vstop oz. privez v pristanišču, kakor tudi poraba potnikov na izletih, v trgovinah, gostinstvu, prevozih itd. Na podlagi teh podatkov lahko izračunamo, da so potniške ladje letos v Sloveniji ustvarile 6,6 milijona evrov prihodkov.
 
Prihodnje leto bera ne bo tako bogata. Glede na dosedanje najave bo Koper in Slovenijo prihodnje leto obiskalo okoli 70.000 potnikov, kar je približno 35% manj kot letos, a kljub temu dvakrat več kot leta 2010. Prihodnje leto ne bo k nam ladje Voyager of the Seas, za kar se je Royal Caribbean odločil še pred prihodom v Koper. Ameriški ladjar zagotavlja, da je s slovensko destinacijo izredno zadovoljen in želi v prihodnje sodelovanje še utrditi.
 
Še nekaj o ladji Norwegian Jade, ki je sestrska ladja lani prispele Norwegian Gem. V dolžino meri 294 metrov, tonaže 93.500, sprejme pa nekaj manj kot 2.400 potnikov.