V ponedeljek, 31. januarja je Luko Koper obiskal zunanji minister Kraljevine Tajske nj. Eksc. Kasit Piromya, z veleposlanico Nongnuth Phetcharatana in sodelavci. Goste sta sprejela predsednik uprave Gregor Veselko in njegov namestnik Tomaž Martin Jamnik.

Delegacija je izkazala veliko zanimanja za tesnejše sodelovanje s koprskim pristaniščem, Luka Koper in luška uprava Kraljevine Tajske pa sta že uskladili tudi sporazum o sodelovanju (Friendship Agreement between Luka Koper d.d. and Port Authority Thailand), ki bo podpisan v prihodnjih mesecih. Pristaniška uprava Tajske sicer upravlja s pristaniščema Laem Chabang in Bangkok.

Z vzpostavitvijo novih direktnih linij med Koprom in Daljnim Vzhodom beležimo opazen porast prometa. Največji delež blaga v izvozu za Tajsko zavzema raznovrstno blago v kontejnerjih (organsko gnojilo, guma, moka), uvoz pa predstavljajo avtomobili (Mitsubishi, Toyota) in blago v kontejnerjih (čevlji, prehrambni izdelki – riž, sadje v pločevinkah, tuna v pločevinkah ipd.).

Z rednimi ladijskimi povezavami, ki omogočajo krajši tranzitni čas, postaja koprsko pristanišče vse bolj zanimivo za blago s Tajske. V primerjavi s severnoevropskimi pristanišči je krajša tudi kopenska pot: Koper je v primerjavi z Rotterdamom za dobrih 600 km bližji Dunaju, in celo 700 km bližji Budimpešti.

Jugovzhodna Azija za Luko Koper predstavlja pomembno, hitro rastoče tržišče z velikim potencialom. Leta 2007 smo v Maleziji odprli svoje predstavništvo, od leta 2009 pa koprsko podjetje v Aziji predstavlja lokalni zastopnik – logistično podjetje Infinity, z razvejano predstavniško mrežo na Tajskem, v Maleziji, Vietnamu, Singapurju in Indoneziji.