Od danes do nedelje v Kopru pričakujemo kar 5 potniških ladij ter skupaj preko 6.000 potnikov. Danes v pristanišču gostimo ladjo Crystal Symphony, v soboto Viking Sea in Voyager ter v nedeljo ladji Thomson Dream in Celebrity Constellation. Slednja je z 295 m dolžine od vseh petih najdaljša, največja pa je tudi po kapaciteti. Sprejme lahko 2.158 potnikov, za katere skrbi 1.000 članov posadke. Ladjo Celebrity Constellation smo v letošnji sezoni v Kopru videli že štirikrat. Njen ladjar, skupina Royal Caribbean je že potrdil najave tudi za prihodnji dve sezoni. Ladja Crystal Symphony in ladja Voyager imata v Kopru letos predviden le en prihod, ladjo Viking Sea, ki bo 12. decembra tudi zaključila letošnjo sezono, pa bomo v Kopru letos privezali kar petkrat.

Kot zanimivost, ladja Viking Sea, ladjarja Viking Cruises je povsem nova luksuzna ladja, ki turistom (po večini iz Severne Amerike) nudi visok nivo udobja. Splovljena je bila letošnjo pomlad, izdelal pa jo je Tržiški Fincantieri.  Ladjar Viking Cruises je Koper letos prvič uvrstil na seznam svojih destinacij in potrdil najave tudi za naslednje leto. Ta ladjar je sicer največji svetovni igralec v segmentu rečnega križarjenja. S križarjenji na morju so pričeli šele v letu 2015.

Thomson Dream ima v letošnji sezoni največje število prihodov, skupaj 11. Ladjar Thomson Cruises nas letos obiskuje tudi z ladjo Thomson Celebration in pripelje v Koper največ potnikov, večinoma iz Velike Britanije. Njihove ladje sodijo med srednje velike ladje s kapaciteto 1.506 potnikov. Thomson Cruises pripada največji nemški potovalni in turistični družbi na svetu skupini TUI. Bili so med prvimi ladjarji, ki so obiskali Koper in prvi so oblikovali itinerarje za križarjenja samo znotraj Jadrana. Dream ima matično pristanišče na Krfu, Celebration pa v Dubrovniku.

Sezona potniških ladij se je tako prevesila v drugi del. Do konca leta bomo v Luki Koper privezali še 27 ladij za križarjenje, zadnjo pričakujemo 12. decembra. Glede na obisk v prvem delu sezone lahko napovemo, da bo letošnje drugo najuspešnejše leto po letu 2005, ko je v Luki Koper začel delovati potniški terminal. Do konca sezone namreč pričakujemo skupaj blizu 80.000 potnikov. Enak promet potnikov pričakujemo tudi v sezoni 2017, ki jo bomo pričeli že v marcu prihodnje leto prav z ladjo ladjarja Viking Cruises. Razveseljiv je podatek, da v Koper prihajajo čedalje večje ladje z vse večjim številom potnikov in kar je najpomembnejše, prihajajo ladjarji s potniki, ki spadajo v najvišji segment turizma. Raziskave zadovoljstva med potniki kažejo, da je to nad povprečjem v panogi oz. v Sredozemlju.