Vlada se je 24. januarja letos strinjala s predlogom najustreznejše verzije državnega prostorskega načrta (DPN) za drugi tir železniške proge na odseku Divača–Koper, imenovane Varianta 2. Sledila bosta priprava in sprejem prostorskega akta, ki bo omogočal pridobitev gradbenega dovoljenja. Na vladi pravijo, da je cilj tega predloga zmanjšanje tovornega prometa na avtocestah, saj se bo tovor s ceste preusmerjal na sodobno in prepustno železniško povezavo.

Tri možne verzije 

V študiji družbe za razvoj projekta drugega tira, predstavljeni leta 2021, so bile možne tri verzije. Po prvi bi dvotirnost zagotovili z novim, drugim tirom ter nadgradnjo obstoječe proge med Koprom in Prešnico. V dolino Glinščice s tem ne bi dodatno posegali, naložbeni stroški bi bili manjši. Visoko bi ostalo tudi tveganje za vodno onesnaženje.

Po drugi različici, ki jo je vlada zdaj potrdila, bi ob že umeščenem drugem tiru zgradili dodatni levi tir, ukinili pa bi obstoječo progo med Koprom in Prešnico. Ta različica predstavlja bistveno manjše okoljsko tveganje in manjšo nevarnost požarov ter tudi občutno zmanjšanje obremenitve okolja s hrupom. Poleg tega bi gradnja dodatnega tira lahko nemoteno potekala na novi progi, ob krajših voznih časih in povečanju zmogljivosti proge pa je boljša tudi z ekonomskega vidika. Edini negativni vidik po navedbah avtorjev študije predstavljajo dodatni posegi v dolino Glinščice in nekoliko višja začetna naložba.

Po tretji različici bi zgradili dvotirno progo, torej drugi tir in dodatni levi tir, hkrati pa ohranili obstoječo progo. Z vidika vplivov na okolje bi bila to po navedbah avtorjev študije najslabša izbira.

Stara trasa namenjena kolesarjem

Ker bo promet preusmerjen na drugi tir, načrt predvideva demontažo obstoječe proge med Prešnico in Koprom, kjer bo zgrajena kolesarska steza.

Varnejši vodni vir Rižane

Potek drugega tira železniške proge Divača—Koper je načrtovan tako, da se v čim večjem delu izogne vodovarstvenemu območju vodnega vira Rižana, ki predstavlja glavni vir pitne vode za celotno slovensko primorje (pitna voda za potrebe gospodinjstev, turizma, gospodarstva in kmetijstva), so še pojasnili iz vladnega urada za komuniciranje.

Foto: Kolektiff – 2TDK