Koper, 30. avgust 2005 – Danes se je na obisku v Luki Koper mudila  avstrijska delegacija, ki jo je vodil dr. Pühringer, deželni glavar Zgornje Avstrije.

Šestnajst člansko delegacijo, v kateri so bili tudi predstavniki Reiffeisnove banke na čelu z glavnim direktorjem dr. Scharingerjem in novinarji najpomembnejših avstrijskih medijskih hiš, sta sprejela Marjan Babič, v.d. glavnega direktorja  in Vitomir Mavrič, namestnik glavnega direktorja v Luki Koper.

Avstrijsko tržišče in dežela Zgornja Avstrija sta za Luko Koper vitalnega pomena. Koprsko pristanišče pa zagotovo sodi med najpomembnejša pristanišča za avstrijski prekomorski promet.

Ob konstantni rasti pretovora in vedno boljšem sodelovanju z avstrijskimi partnerji, tudi z okrepitvijo mreže blok vlak povezav (kot na primer v lanskem letu uvedena povezava na relaciji Koper – Gradec),  predvsem po vstopu Slovenije v EU, je avstrijske goste najbolj zanimala infrastrukturna povezava pristanišča z zaledjem, predvsem na relaciji Sever-Jug. V tem kontekstu so gostje izrazili bojazen, da v kolikor se II.žlezniški tir Koper-Divača dokončno ne bo realiziral  do leta 2012 »se bo bitka za pretovor med severom in jugom dokončno obrnila v korist severa« oz. v prid naše bližnje konkurence. Zanimalo jih je tudi ali je II. tir vseslovenski projekt, ali morda le projekt Slovenskih železnic in Luke Koper. Seznanili smo jih, da je bil za II.tir že sprejet državni lokacijski načrt.

Že drugi obisk dr.Püringerja v Luki Koper se je zaključil v prijateljskem vzdušju z napovedjo še tesnejšega sodelovanja v prihodnje.