Osrednja državna počastitev Dneva pomorstva je potekala 7.3. v Kopru, v okviru te prireditve pa je bil izveden tudi krst novega ekološkega plovila, ki ga je ki ga je Luka Koper nabavila za svojo Službo za varovanje morja. Ekološka barka Omnia 10,60  je ob splovitvi dobila ime »Barbara«. Njena botra je bila Barbara Humar, vodja Evropskega energetskega terminala v Luki Koper.  Krstu so med drugimi prisostvovali  tudi minister za promet Radovan Žerjav,  državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor dr. Mitja Bricelj, častni ambasador pomorstva EU dr. Marko Pavliha in kot posebno dobrodošel gost  tudi egiptovski minister za promet gospod Mohammed Mansour.

Hitri patruljni delovni čoln OMNIA 10,60 so izdelali v oglejski ladjedelnici Omnia Nautica.  Gre za tipski delovni čoln, ki pa je bil še dodatno opremljen.  Dolg je 10,6 m, njegova nosilnost  pa je 8 ton.  Dva motorja, vsak z močjo 280 KS, ga lahko poženeta do največje hitrosti 40 vozlov.  Na palubi ima polovilo veliko delovno površino in lastno dvigalo za nalaganje opreme. Na čolnu bo stalno pripravljena večja količina »pivnikov« za pobiranje naftnih madežev z morske površine. Dodatna oprema zagotavlja optimalno usposobljenost plovila za naloge, ki jim je namenjeno  ter  ustreza vsem zakonskim zahtevam in predpisom Uprave RS za pomorstvo.
Plovilo je eno izmed skupno petih, s katerimi bo luška služba za varovanje morja lahko izvajala gospodarsko javne službe varovanja morja.  Luka Koper pričakuje, da kmalu pridobila koncesijo za to dejavnost. Že v letošnjem letu namerava Luka Koper nabaviti še eno večje ekološko plovilo, dolžine okrog 20 metrov, morda celo dve takšni plovili. S tem bodo zagotovili, da bo luška služba za varovanje morja lahko tudi ob morebitni  večji nezgodi na morju samostojno, naglo in učinkovito ukrepala.