Včeraj zvečer smo v Luki Koper privezali eno največjih kontejnerskih ladij do sedaj. Gre za novejšo ladjo Cosco Shipping Panama, ki so jo splavili januarja letos. Dolga je 300 metrov, široka 48, s kapaciteto 9.472 kontejnerskih enot (TEU). Ladja slovi po temu, da je junija letos sodelovala na otvoritvi prenovljenega in razširjenega Panamskega prekopa – od tod tudi ime – in je kot prva prečkala 80 km dolg prehod med Atlantskim in Tihim oceanom.  

Z ladje bomo v Kopru naložili in razložili okoli 3000 kontejnerskih enot. Prišla je iz malezijskega pristanišča Port Kelang, pot pa bo nadaljevala najprej v sosednje pristanišče Trst in nato v Turčijo. Ladja pluje v okviru alianse Ocean 3 (poleg kitajskega ladjarja še francoski CMA CGM, kuvajtski UASC, tajvanski Evergreen in hongkonški OOCL), ki povezuje severni Jadran z Daljnim vzhodom, in bo koprsko pristanišče obiskala prvič.

Cosco Shipping Panama je v lasti kitajskega ladjarja Cosco Shipping, ki je nastal julija letos z družitvijo dveh največjih kitajskih ladjarjev, Cosco in China Shipping, in ima v floti kar 832 ladij. Po zmogljivosti je to največji ladjar na svetu na področju razsutih tovor in tankerjev ter četrti največji na področju prevoza kontejnerjev. Kitajskega ladjarja v Sloveniji zastopa agent Dragon Maritime.