Luko Koper je včeraj (9.3.2010) obiskal Martin  Dvořák, vodja oddelka za bilateralne ekonomske odnose in promocijo izvoza na Ministrstvu za zunanje zadeve Češke republike. Spremljala sta ga  novi veleposlanik Češke Republike  v Sloveniji Petr Voznica ter gospodarski ataše veleposlaništva Michal Černik.  Goste je sprejel namestnik predsednika uprave Tomaž Martin Jamnik.
Za Luko Koper je Češka zelo pomembno in še zlasti perspektivno tržišče. V skupnem letnem pretovoru Luke  je lani delež češkega tranzita znašal  1,9 %, kar Češko uvršča na peto mesto med tujimi partnerji. Posebej zanimivo je, da je bil v lanskem letu  recesije skupni pretovor za to državo za 41 % večji kot leto poprej, pretovor kontejnerjev pa kar za 117 % večji. K temu je zlasti pripomogel zagon novih  avtomobilskih tovarn na Češkem, v katere prihajajo materiali  in sestavni deli z Daljnega vzhoda prek koprskega pristanišča.
Češki prekomorski promet sicer v glavnem poteka prek severnoevropskih pristanišč, ki so od Prage enako oddaljena kot Koper. Vendar pa je jadranska pomorska pot iz vzhodnega Sredozemlja in iz dežel onkraj Sueza za 2000 morskih milj krajša oziroma za 6 dni hitrejša. Zato je upravičeno pričakovati, da bo češki tranzit prek Kopra še naraščal, še posebno zato, ker se pripravlja zagon nove redne kontejnerske linije med Koprom in Daljnim vzhodom.
V letošnjem januarju je Luka Koper v Bratislavi  odprla svoje predstavništvo, ki pokrova tudi češko tržišče.