Luka Koper, d.d. je bila uspešna tudi na drugem mednarodnem razpisu nemške korporacije Daimler, ki je koprsko pristanišče že leta 2015 izbrala za eno od osrednjih izvoznih luk za vozila, ki jih proizvajajo v tovarnah Mercedes-Benza v Evropi. Novi posel je pomemben predvsem z vidika odpiranja dodatnih, direktnih ladijskih povezav za prevoz vozil med Koprom in Azijo, saj bodo vozila, poleg Kitajske, Hong Konga in Singapurja, po novem romala tudi na Japonsko. 

»Odločitev Daimlerja, da ponovno izbere Koper, je za nas potrditev, da smo izpolnili njihova pričakovanja. Nova linijska povezava z Japonsko, ki jo zagotavlja ladjar MOL, pa odpira možnosti dodatnih poslov tako v izvozu iz Evrope kot tudi uvoza vozil iz Azije v Evropo«, je odločitev Daimmlerja komentiral predsednik uprave Dragomir Matić

Spomnimo, da je Daimler začel z izvozom vozil Mercedes-Benz preko Kopra oktobra 2015. Koper je tako po Bremerhavnu in Zeebruggu postal tretje izvozno pristanišče, ki ga je Mercedes vključili v svoje oskrbovalne verige, ključni pogoj za izbor pa je bila zanesljivost infrastrukture in specifične izkušnje pri pretovoru in skladiščenju tako občutljivega tovora. Kot so takrat sporočili z Daimlerja, predstavlja izvoz avtomobilov preko Kopra na Daljni vzhod velik korak naprej pri izboljšanju celotne logistike distribucije vozil, saj krajša transporta pot pomeni večjo prilagodljivost, nižje stroške, skladno s svojo usmerjenostjo pa niso pozabili omeniti tudi okoljskega vidika, saj krajša pot pomeni tudi manj izpustov tako na kopenskem kot morskem delu logistične poti. 

Količina vozil Mercedes–Benz preko Kopra presega sto tisoč enot na leto in z novim poslom se bodo te količine še povečale. Avtomobilski terminal Luke Koper je lani pretovoril skoraj 750 tisoč vozil, v prvih devetih mesecih letos pa že dobrih 520 tisoč. Skladno s poslovno strategijo družbe, v kateri so avtomobili, poleg kontejnerjev opredeljeni kot strateški tovor, bomo v prihodnjih letih investirali 43,6 milijonov evrov v dodatne kapacitete za pretovor avtomobilov. Med temi je tudi nova garažna hiša, ki bo imela zmogljivost 6.000 parkirnih mest, kar bo omogočilo povečanje letnega pretovora za okoli 162.000 avtomobilov. Z izgradnjo garaže bomo ustregli čedalje večjemu povpraševanju strank po pokritih skladiščnih površinah, hkrati pa bomo povečali enkratno skladiščno kapaciteto in izboljšali interno logistiko pri pretovoru avtomobilov.