Slovenski dan pomorstva, ki ga praznujemo v spomin na sprejetje resolucije o pomorski usmerjenosti države 7. marca 1991, smo tudi letos obeležili z osrednjo slovesnostjo v portoroškem Avditoriju. Direktor Uprave RS za pomorstvo Jadran Klinec je ob tej priložnosti opozoril na spreminjanje slovenskega pomorstva, slavnostna govornica – ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek, pa je predstavila prizadevanja Slovenije v okviru mednarodnih organizacij za izboljšanje varnosti na morju in napovedala nadaljevanje naložb v edino slovensko tovorno pristanišče.

V ospredju letošnje obeležitve praznika pomorstva je bila varnost, ki jo kot prioriteto naslavlja tudi svetovna pomorska organizacija IMO – med drugim zaradi 50. obletnice sprejetja prenovljene konvencije o varovanju človeškega življenja na morju (SOLAS). Tej usmeritvi sledijo tudi na ministrstvu za infrastrukturo, kjer skupaj z URSP aktivno sodelujejo v postopkih prenove štirih ključnih evropskih direktiv o pomorski varnosti.

Direktor URSP Jadran Klinec je priložnost izkoristil za napoved nekaj ključnih projektov – med njimi vzpostavitev sistema nadzora nad pomorskim prometom VTS in modernizacijo objektov za varnost plovbe po najvišjih mednarodnih standardih, kot enega ključnih izzivov pa izpostavil digitalizacijo in vzpostavitev enotnega evropskega okna za pomorski sektor.

Kot je še pojasnil, se je slovensko pomorstvo korenito spreminja, kar zahteva še tesnejše sodelovanje šolstva in gospodarstva v prihodnje. Le na ta način bomo lahko sledili trendom in gradili prihodnost slovenskega pomorstva.