Praznujemo ga od leta 1991, ko je tedanja slovenska skupščina sprejela Resolucijo o pomorski usmeritvi države. S tem dokumentom se je država zavezala, da bo vodila gospodarsko in razvojno politiko, ki bo tudi pomorsko usmerjena.

Na temo slovenskega pomorstva odvijalo se bo danes zvrstilo kar nekaj dogodkov, ki jih organizira Ministrstvo za infrastrukturo in Uprava RS za pomorstvo:

–          Ob 10. uri se bo v sodelovanju s Fakulteto za pomorstvo in promet in Luko Koper v atriju Središča Rotunda pričela okrogla miza z naslovom Varovanje morskega okolja. Aktivnosti, mnenja in poglede na to aktualno tematiko bodo podali Dimitrij Zadel, predsednik uprave Luke Koper, Dolores Brenko Škerjanc iz Kapitanije Pula in Marko Perkovič iz Fakultete za pomorstvo in promet.

–         Ob 13. uri bo botra, podpredsednica vlade in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, pred stavbo Uprave RS za pomorstvo krstila nov večnamenski čoln, ki ga bo Uprava uporabljala za pobiranje naplavin in odpadkov ter ukrepanje ob naravnih in drugih nesrečah ter za iskanje in reševanje ljudi ob neurjih.

–         Ob 18. uri bo potekala osrednja slovesnost v Avditoriju Portorož. Slavnostna govornica bo podpredsednica vlade in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.