V organizaciji Regionalnega centra za odzivanje na onesnaževanje morja v Sredozemlju, Uprave RS za pomorstvo, Upravo RS za zaščito in reševanje ter Ministrstvom za okolje in prostor se je v začetku tedna v izolski marini odvijalo subregionalno usposabljanje »Odziv na večje nesreče na morju«, ki so se ga udeležili tudi predstavniki Luke Koper.
 
Kot izvajalec storitev na področju varovanja morja ima namreč Luka Koper primerno opremo, ki je ob tovrstnih nesrečah nujno potrebna. Prvo lastno ekološko plovilo za intervencije v primerih onesnaženja na morju (imenovano Kormoran) smo dobili leta 2007. Gre za specialni čoln tipa Gabbiano, ki v dolžino meri 7,7 metra, opremljen pa je z vso potrebno opremo za sanacijo onesnaženj manjšega obsega. Za patruljiranje in hitro posredovanje ob izrednih dogodkih na morju uporabljamo hitri patruljni delovni čoln OMNIA (10,6 metra), pri proizvajalcu pa smo že naročili novo ekološko plovilo tipa Gabbiano (10 metrov). Slednjega naj bi dobili januarja prihodnje leto. Poleg plovil imamo v Luki Koper za varovanje morja tudi zaščitne plavajoče zavese, skimerje, pivnike, disperzant in drugo pripadajočo opremo.
 
Udeleženci srečanja so se strinjali, da je sposobnost hitrega in pravilnega ukrepanja ob morebitnih nesrečah nujno, ključnega pomena pa je sodelovanje oziroma povezovanje služb, tudi izven državnih meja.