Od leta 2008 dalje vsako leto na današnji dan, 20. maja, praznujemo evropski dan pomorstva. Ta dan je namenjen osveščanju o evropski pomorski skupnosti, morjih in oceanih ter priložnostih, ki jih nudijo.

Letošnji evropski dan pomorstva je posvečen inovacijam in raziskavam v pomorskem gospodarstvu, ki so lahko gonilo evropske rasti in ustvarjanja novih delovnih mest ter hkrati zagotavljajo trajnostno prihodnost za evropska morja, oceane in vse tiste, ki jim ti zagotavljajo preživetje. V nemškem Bremnu že od včeraj na to temo poteka dvodnevna razprava med strokovnjaki, deležniki iz vseh sektorjev pomorstva in oblikovalci politik iz celotne Evropske unije. Poleg osrednje konference v Bremnu se bodo zvrstili tudi številni dogodki po posameznih državah članicah. Na Obali bo dogodek posvečen evropskemu dnevu pomorstva pripravilo Društvo za pomorsko pravo Slovenije, ki bo v sredo, 28. maja pripravilo okroglo mizo na temo pomorskega prava in pomorske politike EU.

V povezavi s temo letošnjega evropskega dneva pomorstva moramo poudariti, da je inovativna dejavnost je v Luki Koper že od nekdaj zelo razvita. Število predlogov za izboljšave in tudi izumov se iz leta v leto povečuje. V letu 2013 so zaposleni v Skupini Luka Koper podali 316 predlogov za izboljšave. Predvsem gre za tehnične izboljšave, ki izhajajo iz tehnoloških postopkov ali pa za povečanje zanesljivosti in učinkovitosti razne opreme. Nekatere inovacije luških delavcev so požele priznanja tudi na občinskem in nacionalnem nivoju. V lanskem letu sta Primorska gospodarska zbornica in Gospodarska zbornica Slovenije podelila priznanje Borutu Muženiču za izvirno inovacijo z visoko uporabno vrednostjo. Gre za napravo, ki omogoča, da kontrolo, popravilo in servisiranje prijemal za kontejnerska dvigala opravimo brez da je prijemalo priklopljeno na dvigalu. S to inovacijo so prihranki veliki, saj dela v času okvar in servisiranja ni več potrebno prekinjati. Tri leta pred tem pa sta bila nagrajena tudi Boris Marsič in Glavina Aleksander, ki sta skupaj skonstruirala unikatno mobilno samodvižno navozno rampo za pretovor avtomobilov.