Slovenski gospodarski subjekti, ki so povezani z industrijo križarjenja, na letni ravni zaslužijo nekaj več kot pet milijonov evrov. To izhaja iz študije italijanske agencije Risposte Turizmo z naslovom »Ekonomski učinki potniškega terminala koprskega pristanišča na lokalno skupnost in širše slovensko gospodarstvo«. Študijo je Luka Koper naročila v okviru evropskega projekta Adria-A. Izsledke študije je predstavil njen avtor, prof. Francesco Di Cesare, priznani turistični strokovnjak in predavatelj na univerzi Ca’ Foscari v Benetkah. 

Študija, ki je bila izdelana v času letošnje sezone potniških ladij, temelji na odgovorih 1000 anketirancev, gostov na potniških ladjah, ki so letos obiskali Koper. Ti se ob svojem prihodu v Koper le v 39 odstotkih odločajo za vodene ekskurzije, med tem ko si večina mesto in Obalo ogleda v lastni organizaciji. Če k stroškom, ki jih ima ladjar s privezom v Kopru prištejemo tudi stroške za ekskurzije, nakupe in podobo, vsak gost z ladje v povprečju porabi 78 evrov. 

Slovensko turistično gospodarstvo s potniškimi ladjami letno zasluži 3,7 milijona evrov. Industrija križarjenja je zato opredeljena kot ena od osrednjih točk slovenske turistične strategije, je pojasnila vodja sektorja za turizem pri agenciji SPIRIT Karmen Novarlić, ki je pohvalila odlično sodelovanje med agencijo, Mestno občino Koper, Luko Koper in ostalimi subjekti, predvsem na področju skupne promocije. S tem se strinja tudi predstavnica MOK Jana Tolja, ki je bil zadovoljna s podatkom, da povprečen gost porabi 38 evrov za hrano, pijačo, spominke in druge nakupe med enodnevnim gostovanjem v Kopru. MOK je že zelo zgodaj prepoznala potencial tovrstnega turizma, zato intenzivno vlaga v razvoj mesta in povezovanje lokalnih trgovcev in gostincev. Veliko si obetajo od prihodnosti, ko bo v Kopru zrastla stavba potniškega terminala in ko se bodo lahko potniki v Kopru tudi vkrcali oziroma izkrcali. 

Letošnja sezona potniških ladij je bila nekoliko daljša kot v preteklem letu, od 9. aprila do 1. Novembra, je izpostavil vodja potniškega terminala v Luki Koper Bojan Babič. V tem času smo skupaj privezali 45 ladij z 58.970 potniki. Številka je sicer nekoliko manjša kot v preteklem letu, smo pa uspeli v Koper privabiti več ladjarjev višjega cenovnega razreda. V naslednjih dveh letih se bo številka gibala okrog 50 prihodov in 60.000 potnikov. Sicer pa imamo že prve rezervacije ladjarjev za sezono 2016 in 2017.