Včeraj se je v Miami-ju na Floridi zaključila borza turističnega križarjenja Seatrade Cruise Shipping Miami 2015, največji tovrstni dogodek na svetu, saj se ga udeležujejo vsi najpomembnejši deležniki v industriji križarjenja. V razstavnem centru, kjer je potekal sejem, se je sočasno odvijal tudi konferenčni del s temami, povezanimi s križarjenjem. Že enajsto leto zapored je bila na sejmu tudi slovenska stojnica, ki so jo pripravili predstavniki Luke Koper, Mestne občine Koper in javne agencije SPIRIT v sodelovanju s podjetji Postojnska jama, Centralog turizem, Atlas Express, Istranka in Avrigo. Promocija potniškega terminala Luke Koper in Slovenije kot zanimive turistične destinacije je tudi tokrat na stojnico privabila številne turistične operaterje, organizatorje pomorskih križarjenj in ne nazadnje tudi potencialne turiste. 

Industrija križarjenja v svetu iz leta v leto narašča. V letu 2014 je po svetovnih morjih križarilo 22 milijonov turistov, kar je skoraj 3 odstotke več kot v letu 2013. Mednarodno združenje turističnih ladjarjev CLIA (Cruise Lines International Association) napoveduje, da bo v letošnjem letu na ladjah za križarjenje potovalo kar milijon potnikov več. V letu 2015 bodo člani združenja prejeli 22 naročenih novih ladij, število postankov v pristaniščih pa se bo povečalo iz 585.000 (2014) na 605.000. 79 odstotkov ladij za križarjenje je v rokah štirih največjih ladjarjev, in sicer Carnival Corporation, Royal Caribbean Cruise Line, Norwegian Cruise Line in MSC Cruises. Zanimiv je tudi podatek, da industrija križarjenja prinese evropskemu gospodarstvo letno kar 16,2 milijard evrov. 

V Luki Koper v letošnjem letu pričakujemo 50 prihodov potniških ladij in približno 60.000 potnikov, s čimer bo sezona po številkah podobna lanski. Sezono bo 18. aprila odprla ladja Berlin, 5. novembra pa zaključila ladja Riviera. Ladjo Berlin bomo v našem pristanišču videli prvič, med novinkami pa so na seznamu prihodov še ladje Silver Cloud, Celebrity Constellation, Aurora, Le Lyrial, MSC Musica in Artania. Največ prihodov je najavila ladja Thomson Celebration (7x), s šestimi prihodi pa ji sledijo ladje Thomson Majesty, Silver Wind in Riviera. Po kapaciteti je največja ladja MSC Musica. Ladja sprejme 2.500 potnikov, za katere skrbi 987 članov posadke. Največ ladij bo k nam prispelo v maju in septembru.