Na kontejnerskem terminalu smo v letu 2011 pretovorili in skladiščili rekordne količine TEU (kontejnerskih enot) in konec leta dosegli skoraj 590.000 pretovorjenih TEU-jev. V letu 2011 smo zaradi povečanja obsega dela na kontejnerskem terminalu tudi dodatno investirali v opremo in delovna sredstva.

Februarju je tako prispelo šest terminalskih vlačilcev s prikolicami in dva kontejnerska manipulatorja. V juniju sta prispela še dva RTG dvigala, oktobra pet novih terminalskih vlačilcev in decembra še dva RTG dvigala, ki bosta z obratovanjem pričela konec tega meseca.

Pred dnevi pa smo s podjetjem Konecranes (v Kopru uporabljamo že 10 njihovih dvigal) podpisali pogodbo o nakupu dodatnih treh RTG dvigal, ki bodo v Koper prispela oktobra letos. Pri omenjenih transtejnerjih gre za posodobljeno izvedbo s 16 kolesi (prej z 8 kolesi).

Poleg tega smo v lanskem letu na kontejnerskem terminalu razširili tudi skladiščne kapacitete in s tem povečali kapaciteto terminala na 700.000 in zaposlili 23 novih delavcev.

Vseh omenjenih naložb smo se lotili s ciljem povečevanja učinkovitosti dela na terminalu, ki je zaradi izjemnih rasti tovora v zadnjih letih postal največji kontejnerski terminal v severnem Jadranu.


Na sliki z desne: Thomas Gylling iz finskega podjetja Konecranes, predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko in namestnik predsednika uprave Tomaž Martin Jamnik