V Hošiminhu je 22. maja 2023 potekalo intenzivno poslovno mreženje v okviru dogodka Slovensko-vietnamski poslovni forum, ki so ga organizatorji slovenske gospodarske delegacije –  Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šprot, SPIRIT Slovenija, GZS – pripravili v sodelovanjem z vietnamsko podružnico Europe Enterprise Network, Francosko gospodarsko zbornico v Vietnamu. Dogodka, ki sta ga uvodoma nagovorila ministrica Tanja Fajon in namestnik ljudskega komiteja province Hošiminh, se je skupaj udeležilo preko šestdeset poslovnežev obeh držav, aktivno pa je na dogodku sodelovala tudi Luka Koper. V sklopu razprav so sogovorniki izpostavili zlasti nujnost večje promocije gospodarstev obeh držav, velik pomen tkanja in negovanja osebnih stikov. Veliko priložnost predstavlja prostotrgovinski sporazum EVFTA, ki bo do leta 2027 odpravil večino carinskih dajatev na evropski strani, do 2030 pa tudi na vietnamski.

Luko Koper in Vietnamska pristanišča povezujejo vsi pomembnejši svetovni ladjarji, ki plujejo na relaciji Daljni vzhod – Sredozemlje, vendar za enkrat le preko pretovorih (transhipment) pristanišč v Aziji. Za morebitno povečanje blagovnih tokov s Slovenijo in državami v zaledju bi bila vzpostavitev direktne ladijske povezave dodatna vzpodbuda, predvsem zaradi dodatnih prednosti na krajši transportni poti, prihranka transportnih stroškov ter trajnostno bolj vzdržne logistike.

Preko Luke Koper se za in iz Vietnam trenutno večinoma pretovarjajo različne blagovne skupine v zabojnikih. Zaradi selitve industrijske proizvodnje v Aziji, med drugimi tudi v Vietnam, je pričakovati, da se bodo tradicionalnim izvoznim proizvodom iz Vietnama (prehranskim proizvodom kot so riž, kava, zmrznjena riba) v prihodnje pridružile še druge blagovne skupine, vse bolj tudi iz avtomobilske in druge industrijske proizvodnje.