V prostorih Univerze na Primorskem je dr. Franjo Štiblar, ekonomist in pravnik na Pravni fakulteti v Ljubljani, predstavil svojo zadnjo knjigo »Svetovna kriza in Slovenci«, ki je na police prišla tudi s finančno pomočjo Luke Koper. Predstavitve in kasnejše javne diskusije so se poleg člana uprave Luke Koper, mag. Marjana Babiča, udeležili še mag. Andrej Lovšin (predsednik uprave Intereurope), Janko Kosmina (predsednik nadzornega sveta Istrabenza) in Vojko Čok (predsednik uprave Banke Koper). Udeleženci so se strinjali, da gre pri tokratni svetovni gospodarski krizi predvsem za krizo zaupanja, posledice pa bodo čutili prav vsi.
 
Med razpravo je Marjan Babič poudaril, da nas mora kriza naučiti živeti po lastnih zmožnostih, tako na nivoju posameznika, kot na nivoju podjetja oziroma regije. »Obnašati se moramo racionalno« je poudaril, hkrati pa dodal, da pomeni kriza tudi priložnost za razmislek in iskanje novih priložnosti.
 
Ob koncu je profesor Štiblar poudaril, da Luka Koper predstavlja vlečno silo primorskega gospodarstva, tako Štiblar kot Babič pa sta se strinjala, da so investicije v primorsko železniško infrastrukturo ključne za nadaljnji razvoj regije.